A bíróság azért hozott súlyosabb ítéletét, mivel az elsőfokú verdikt túl enyhe büntetést szabott ki rá, nem tükrözte kellően a bűncselekményben betöltött vezető szerepét.

Reménykedtek a felmentésben

„Lelkileg megviseli ez a fajta sajtóérdeklődés, de az utóbbi napokban jól volt. Nyugodtan és bizakodva várta az eredményt. Úgy gondoltuk, hogy a másodfokú tárgyaláson fel fogják menteni Galambos urat a vádak alól, de sajnos nem így történt” – nyilatkozta a Blikknek Galambos Lajos ügyvédje. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Első fokon is bűnösnek találták

Fröhlich Krisztiánt azt követően kereste meg a lap, hogy – mint beszámoltunk róla – másodfokon is ítéletet hirdettek Galambos Lajos víz-, gáz- és áramlopási ügyében, s ennek értelmében súlyosabb ítéletet kapott. Három és fél év börtönbüntetést szabtak ki rá, a közügyektől pedig 4 évre, illetve neki kell a négymillió forintos bűnügyi költséget is megfizetnie.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hét éve húzódik az ügy

Galambos Lajost 2015 óta vádolják nyolc társával együtt víz-, gáz- és áramlopással. A zenészre első fokon tavaly szeptemberben 2 év 10 hónap börtönbüntetést szabtak ki, emellett három évre eltiltották a közügyektől, továbbá pénzbüntetést kapott, illetve 11 milliós vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. Az ügyészség azonban súlyosítást kért, így idén ősszel elkezdődött az ügy másodfokú tárgyalása.

Volt feleségét felmentették

Noha a tárgyaláson nem jelent meg, a trombitaművész korábbi felesége viszont igen. Boglárka, az utolsó szó jogán fel is szólalt a bíróságon. Ő másodrendű vádlott az ügyben: bár elsőfokon felmentették, az ügyészség fellebbezett, letöltendő szabadságvesztést kérve rá. Az asszony csupán annyit mondott, hogy nem bűnös, és arra kérte a bíróságot, mentsék fel a vádak alól. – ez végül meg is történt. A megjelent további két vádlott ugyanezt mondta.

Törvénytelen „rezsicsökkentés”

Az ügyészség azzal vádolta Galambos Lajost, hogy egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezte az áramot, a vizet és a gázt, illetve megvesztegette az ellenőröket. A 2017-ben született vádirat szerint Galambos a mocsai és tatai ingatlanokban összesen legalább 30 millió forint értékben lopott áramot, legalább 4,7 millió forint értékben földgázt, valamint legalább 16 millió forint értékben vezetékes vizet.

Nem hiszi el

Az ügyvéd SMS-ben értesítette a zenészt az ítéletről, aki teljesen megdöbbenve fogadta azt: „Ez komoly?? Ezt nem hiszem el!” – válaszolta neki a trombitaművész. A zenészre első fokon tavaly szeptemberben 2 év 10 hónap börtönbüntetést szabtak ki, emellett három évre eltiltották a közügyektől, továbbá pénzbüntetést kapott, illetve 11 milliós vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

Ennyi kell lehúzni a rácsok mögött

Az ügyvéd szerint a jelenlegi állás szerint Lajcsinak minimum 14 hónapot kell a börtönben töltenie. Először meg kell várnunk az írásba foglalt ítéletet, majd az elkövetkező időszakban Galambos úr egy behívót fog kapni. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy mikor vonul börtönbe, ahogyan azt sem, hogy hol fogja letölteni a büntetését – magyarázta.

Kedvezményt kaphat

Kifejtette, Lajos 125 napot már letartóztatásban letöltött, illetve jó magaviselet mellett élhet a harmadolás jogával is, ami azt jelenti, hogy a büntetésének csak a kétharmadát kell letöltenie. Emellett – mivel nem erőszakos cselekmény miatt állt bíróság elé – élhet a reintegrációs őrizet iránti kérelemmel is.

Büntetőügyére ráment a házassága is

Lajcsi 2021 szptemberében jelentette be, hogy tönkre ment a házassága és Boglárkával elválnak útjaik. „Nem tagadom, a bírósági ügyem igencsak megsínylette a házasságunkat Bogival, úgy is fogalmazhatnék, hogy ráment a kapcsolatunk” – fogalmazott akkor.

Ezért kapott súlyosabb ítéletet

A bíróság közleménye szerint a zenész azért kapott súlyosabb büntetést, mert az elsőfokú ítélet túl enyhe volt vele szemben, nem tükrözte kellően a bűncselekményben betöltött vezető szerepét, ezért az ítélet belső arányossága torzult. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter.)