Megválasztotta az Országgyűlés Magyarország köztársasági elnökét. Novák Katalinra 137 képviselő szavazott.

Novák Katalin lett a köztársasági elnök

Novák Katalint választotta a Magyar Országgyűlés köztársasági elnöknek. A volt családügy miniszter Áder Jánost váltja a Sándor-palotában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

137 szavazatot kapott

Novák Katalinra 137 képviselő, Róna Péterre pedig 51 képviselő adta le szavaztát. Az új köztársasági elnök 2022. május 10-én lép hivatalba.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Családjával érkezett

Novák Katalin csütörtök kora délelőtt Facebook oldalán egy családi fotót posztolt a parlamentből. Ezt írta: „Hamarosan kezdődik a köztársasági elnök választás. Sokat jelent számomra, hogy a családom most is velem van”.

Novák Katalin és családja

Forrás: Facebook/Novák Katalin

Megköszönte Orbán Viktornak

A politikus megválasztása előtti beszédében azt mondta: „Ajándéknak tekintem, hogy 8 éven keresztül kormányzati feladatom a családok segítése volt… Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzet építésének.”

Szegeden született

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden, Dr. Novák Zoltán és Dr. Mohácsy Katalin orvosok második gyermekeként. Gyermekkorának nyarait Ágasegyházán és Kiskundorozsmán töltötte. Veres Istvánnal húsz éve kötött házassága alatt három gyermeknek adott életet: Ádámnak, Tamásnak és Katának.

Iskolái

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban.

Martonyi János tanácsadója volt

Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyermekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Államtitkárból miniszter

2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Novák Katalin