Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy nagy az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt. A program lényege szerint a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási költségeinek felét, legfeljebb 3 millió forintig visszatéríti az állam.

Sokan felújítanának

Novák Katalin egy facebookos videóban jelentette be, hogy hatalmas az érdeklődés az otthonfelújítási program iránt, amelynek az a célja, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok kedvezőbb feltételekkel tudjanak felújítani. A támogatás szerint az otthonfelújítási költségek felét – maximum 3 millió forintig – az állam visszatéríti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Családosoknak szól

A tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a támogatásra azok jogosultak, akik legalább egy gyermeket várnak vagy nevelnek, és a saját tulajdonú otthonukat szeretnék felújítani.

Friss!

Előbb fizetni kell, aztán jön a támogatás

Novák Katalin arra is emlékeztetett, hogy a családoknak a felújítási költségeket meg kell finanszírozniuk, és aztán tudják igényelni a támogatást. Ennek az összegnek a felét, legfeljebb 3 millió forintig, megtéríti az állam vissza nem fizetendő támogatásként.

Mi van, ha nincs elég pénz?

Novák arra is kitért a videójában, hogy azok számára, akiknek most nincs akkora mozgástere, hogy előzetesen kifizessék a munkálatokat, egy állami támogatású otthonfelújítási kölcsönt – legfeljebb 6 millió forintig – tettek lehetővé, amelyet a bankfiókoknál lehet igényelni. A felújítási lehetőség legalább 2022. december 31-ig rendelkezésre áll.

3% alatti a kamat

Fontos részleteket is elárult Novák, miszerint garantáltan 3% alatti lesz a kamat, illetve feltételnek említette meg, hogy az igényléshez legalább egy év biztosítotti jogviszony szükséges. Házaspárok esetén elég, ha az egyikőjüknek van meg ez a jogviszony, ugyanakkor a felsőoktatási jogviszonyt is elfogadják. Fontos feltétel még, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása.

Fele-fele

Novák Katalin kitért arra is, hogy a támogatás felerészben finanszírozhatja a munkadíjat és felerészben az anyagköltséget. Ezekről számlákat kell gyűjteni, amelyeket elektronikus úton, személyesen, illetve postai úton lehet benyújtani a Magyar Államkincstár felé.

Kapcsolódó

Mutatjuk Novák Katalin videóját

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Novák Katalin – Forrás: Részlet a videóból