Újraindítási akciótervet készített a Fürdőszövetség, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy az újraindítási gyorskölcsönt terjesszék ki a fürdőkre. A szövetség szerint azért van szükség a 14 pontos akciótervre, mert a vállalkozások az utolsó tartalékaikat is felélték.

Elfogyott a pénz

A szövetség közleménye szerint 14 pontos Fürdő Újraindítási Akciótervet juttattak el az illetékes szaktárcákhoz annak érdekében, hogy megóvják munkahelyeiket. A globális koronavírus-járvány és a válság őket is súlyosan érintette, emiatt kérték az újraindítási gyorskölcsön kiterjesztését, mert ez jelenleg nem elérhető a fürdők többsége számára – írja az MTI. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Védenék a gazdaságot

A közleményükben azt írták, hogy a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató, évi mintegy 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló ágazat képviseletében a szövetség a magyar gazdaság újraindításához járulna hozzá. Szerintük a biztonságos újraindításhoz két hét felkészülési időre lenne szükségük.

Kiterjesztenék a gyorskölcsönt

A Fürdőszövetség azt írta, a napokban elinduló újraindítási gyorskölcsönt kiterjeszthetnék az önkormányzati/állami tulajdonú fürdőkre is, mert jelenleg ez nem elérhető a fürdők többségének, mivel azok nem kis- és középvállalkozások. Ezenfelül el szeretnék érni, hogy a fürdőszolgáltatások áfáját csökkentsék 5 százalékra.

Pótlást is szeretnének

A szövetség célul tűzte ki a kiesett bevételek részleges visszapótlását is, ami a 2019-es bevételek 50 százalékát jelentené 2020-21-ben a fürdőüzemeltetők részére. A visszapótlás kapcsán nyugat-európai mintákra hivatkoztak.

Így nyitnának

Javaslatuk szerint a kültéri és beltéri medencék egy lépcsőben nyithatnának, és a fürdők ismét berendezkedhetnének a tavaly november 11-i zárás előtti szabályok szerint. Szerintük a november 11-i zárás előtti Covid-protokoll megfelelt és megállta a helyét a gyakorlatban. Jelenleg a gőzfürdők és szaunák levegőminőségének és felülethigiéniájának ellenőrzésére a szövetség külön szakmai protokollon dolgozik.

Elfogytak a lehetőségeik

Kiemelik, hogy a kormányzati bértámogatással az ágazat munkahelyeinek 77 százalékát sikerült megmenteniük, azonban a november óta bevétel nélküli munkáltatóknak elfogytak a lehetőségeik a bérek másik felének finanszírozásához. Ezért javasolják a bértámogatás mértékének megemelését 75 százalékra 2021. augusztus 31-ig. Hozzáteszik, szerintük ez érdemi segítséget nyújthat a fürdőüzemeltetőknek.

Rehabilitációs program

A Fürdőszövetség további tervei közt szerepel az is, hogy az egészségbiztosítási alapból post-Covid rehabilitációs programot indítanának, mert a fürdőgyógyászatok bevonásával jelentősen tehermentesíthetnék az állami egészségügyi ellátórendszert.

Ez is érdekelhet

Fürdőjegyekkel is előálltak

A korábbi Erzsébet fürdőjegy program mintájára a magyar családok, kiemelten a nagycsaládosok részére minimális önerővel pályázható, 3 alkalmas fürdőjegy program indítását javasolják 5 milliárd forint keretösszeggel. Emellett kérték a SZÉP-kártyát érintő kedvezményes adózású, 2021. június 30-ig tartó időszak meghosszabbítását december 31-ig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Széchenyi Gyógyfürdő – Forrás: MTI/ Mohai Balázs