A rendkívüli hideg miatt a munkavédelem területén is több odafigyelésre van szükség – figyelmeztet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár szombaton osztotta meg a Facebook-oldalán a felhívást.

Hidegben is szükség van a biztonságra

Schanda Tamás megosztotta az ITM a munkavédelmi főosztályának felhívását, hogy jelezze, mindenkinek érdemes megismerni az ilyenkor érvényes szabályokat, hogy a rendkívüli hidegben is mindenki biztonságosan tudjon dolgozni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Fontos a meleg ruházat

A felhívásban többek között azt is részletezik, hogy hideg munkakörnyezetben a hőszabályozó mechanizmusok hatására a bőr, valamint a bőr alatti kötőszövet erei összeszűkülnek. Emiatt kevesebb vér tud átfolyni a szervezeten, és ennek hatására a vér
által szállított hőből a hőleadás mérséklődik. Éppen ezért fontos a megfelelő ruházat kiválasztása.

Fáradtságot is okozhat

A rendkívül hideg fáradtságot is okozhat, fokozhatja a végtagok remegését, továbbá csökkentheti a kéz szorítóerejét. Mindezek hozzájárulhatnak balesetveszélyes helyzetek kialakulásához.

Nem szabad, hogy az agy lehűljön

Az ITM figyelmeztetett, ha az agy lehűl, akkor az először zavartságot, majd a végtagok koordinálatlan mozgását fogja eredményezni.

Kell a megfelelő öltözet

Hangsúlyozták, hogy a dermesztő hideg miatt szükségessé válhatnak a hideg elleni védőeszközök, védőruhák is. Bár egy meleg sapka, téliesített védőkabát vagy egy védőmellény is már sokat javíthat a helyzeten.

A táplálkozásra is figyelni kell

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ilyenkor több meleg ételt és folyadékot kell fogyasztani, illetve – az optimális kalóriabevitel mellett – figyelni kell a vitaminpótlást is, különösen a C-vitaminét.

Kapcsolódó

Tilos alkoholhoz nyúlni

Az ITM munkavédelmi főosztályának felhívásában az is szerepelt, hogy a kihűlés elkerülése és a munkavégzés biztonsága miatt az alkoholtól mindenképpen tartózkodni kell.

Ez állt Schanda Tamás bejegyzésében

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Munkások – Forrás: MTI/Bugány János