Ferenc pápa szeptember 12-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére érkezik Budapestre a Hősök terére, de a Szentatya pontos programját a korábbi bejelentést követően csak most hozták nyilvánosságra. Eddig arról szóltak a hírek, hogy nem akar találkozni Orbán Viktorral, a ma nyilvánosságra hozott program szerint fognak találkozni ugyan de csak egy kézfogás erejéig.

Hősök terén tart misét

Huszonegy év elteltével vesz részt katolikus egyházfő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Ferenc pápa szeptember 12-én, Budapesten a Hősök terén részt vesz a katolikus világesemény záró szentmiséjén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Találkozik Orbán Viktorral

Szeptember 12-én reggel nyolc óra előtt érkezik meg a pápát szállító repülőgép a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A hivatalos köszöntők után a katolikus egyházfő találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel és a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Pár gyors találkozó

Ezután Ferenc pápa fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségek képviselőit. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál.

Mise után irány Pozsony

A pápa a délután folyamán indul tovább Pozsonyba. Háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi- és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa, Eperjes városát és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

A repülőn árulta el, hogy Budapestre jön

Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Ferenc pápa budapesti látogatásának hivatalos bejelentését tavaly elhalasztották a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus időpontjának későbbre halasztása miatt. Az egyházfő idén március 8-án, az iraki látogatásából hazatartó repülőúton beszélt arról, hogy Budapestre készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utolsó napját záró misére.

Utoljára 1996-ban járt pápa Magyarországon

Utoljára II. János Pál pápa járt Magyarországon 1996-ban. Ferenc pápa 2019-ben a csíksomlyói búcsún mutatott be misét.

Orbán Viktor és Ferenc pápa

Arról eddig nem adott tájékoztatást a Vatikán, hogy a pápa fog-e találkozni Orbán Viktorral. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a Ferenc pápa azért nem akar találkozni a magyar miniszterelnökkel, mert nem ért egyet a politikájával. Orbán Viktor erre csak annyit reagált, hogy „a pápát mindig tisztelettel várjuk Magyarországon.”

Egy szeret menyország

A pápai látogatás hivatalos süteményét a Dunaharasztin élő Karl Zsolt cukrászmester készítette. Az Egy szelet menyország elnevezésű finomságot talán lesz ideje megkóstolni a pápának. A süti érdekessége, hogy bibliai alapanyagokból készül és sok cukrász pályázott arra, hogy az ő süteménye kerüljön Ferenc pápa magyarországi asztalára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa és Orbán Viktor – BPK-montázs