68 éves korában elhunyt Riecke Werner közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, az árfolyamelméletek, a pénz- és állampapírpiacok elismert szakértője. A bankár Facebook-oldalán megjelent búcsújában azt írja: „álmom volt az euro bevezetése”.

Német származású magyar bankár

A német származású Riecke Werner külföldi ösztöndíjasként 1972-ben került Magyarországra, közgazdasági tanulmányai elvégzése után gazdaságmatematikai területen, elsősorban modellezéssel foglalkozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Riecke Werner

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

MNB alelnök

Részt vett a magyar adórendszer 1990 előtti nagy modernizálásában, majd a rendszerváltozás után 14 évig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, 1995-től ügyvezető igazgatóként, majd 1998-tól a monetáris politikáért felelős alelnökként – írja a Porfolio.

Mindent közelről látott

Közelről figyelhette a kétszintű bankrendszer kiépülését, részt vett a monetáris politikai eszköztár átalakításában, több árfolyamrendszer kialakításában és működtetésében.

Budapest után Ázsiába ment

Az alelnöki mandátumának lejárta után először árfolyamkockázat-menedzseléssel foglalkozott, majd a következő 10 évben először az IMF majd az UNCTAD megbízásából fejletlen országok államadósság-kezelésének, illetve állampapírpiacainak fejlesztésében vállalt szerepet, főként-Ázsiában dolgozott.

Imádta a Balatont

Riecke Werner szenvedélyes hajós volt, imádta a Balatont és a tengereken is rendszeresen vitorlázott. A hazai gazdasági fejleményeket külföldi munkái ellenére szorosan nyomon követte, vágya volt, hogy megérje a magyar euróbevezetést.

Megállt a szíve

Facebook oldalán búcsúja így szól: “Kedves Barátaim! Ma éjszaka elhajóztam ebből a világból. Megállt a szívem. Otthon, szeretetben. Sok feladatot hagytam rátok, mindenki próbálja teljesíteni, amit magáénak érez!

A magyar euro volt az álma

Álmom volt még az euro bevezetése, az államadósság rendezése, tehetséges tanítványaim visszahívása a választott hazám gazdaságának támogatására.

Budapesti vágyak

Vágytam még Fanfannal sok időt tölteni a Balatonon, tengereken hajózni, kávézni a Fény utcai piacon Vecsei Zolinál, pezsgőzni Ruditsnál, reggelizni Bogláron, vacsorázni a Kistücsökben, üldögélni a Java és az Auguszt teraszán, vitatkozni Bogáthyval. Tegyétek meg helyettem is!”

Visszatért Magyarországra

Riecke Werner tavaly óta betegsége miatt tartósan Magyarországon élt, halála mégis váratlan volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció