Még nem volt példa arra Budapesten, hogy ennyi céget összevonjanak és egy kalap, egy vezetés elá helyezzenek. Ez mellett kevesebb helyettese és kisebb költségkerete lesz Karácsony Gergelynek. Elküldenek több pártembert, így kevesebb szolgálati autóra lesz szükség.

Olcsóbb bürokrácia

Budapest főpolgármestere péntek délután jelentette be a spórolást. A költséghatékonyság előremutató, olcsóbb lehet a fővárosi bürokrácia.

Megvágta a saját keretét

Karácsony Gergely a közösségi oldalára kitett videóban elmondta: először is, megszünteti a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. Ebben az évben már a felét megspórolták, de a teljes megszüntetés mellett döntött.

Kevesebb helyettes

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes tegnapi lemondása után megüresedett posztot nem töltik be. A főpolgármesternek, a korábbi évekhez hasonlóan, négy helyettese lesz. Nyolcról ötre csökkentik a fővárosi bizottságok számát, ezzel együtt csökken a frakciók költségei is.

Két céget beszántanak

Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem – mondta a főpolgármester.

Öt vállalatot összeolvasztanak

Nagyon jelentős átalakítást jelent, hogy 5 fővárosi cég fog összeolvadni, a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan – állítja Karácsony Gergely.

Egy cég, egy cél

A Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze.

Kevesebb céges autó

Az átszervezés nem érinti a szakmai dolgozókat, azonban a politikai pozíciókat megnyirbálják. 21 felügyelőbizottsági helyet szüntetnek meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés, ez a cél – fogalmazott a főpolgármester.

Egy hölgy agyalta ki az egészet

Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyított.

Új nagyfőnök a BKK-nál

Walter Katalint pedig Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezi ki január elsejétől a főpolgármester.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely