A Pátyi pincehegy Budapest környékének talán legegyedibb pincesora. Több szinten sorakoznak az 1800-as években épült présházak és pincék. Éppen ezen a hétvégén tartják a 29. Pátyi Pincenapokat. Péntektől vasárnapig rengeteg ingyenes koncert, esemény és nagyon finom helyi borok várnak mindenkit. A minap az egyik magyar híres rádiós is felfedezte a pátyi csodát és egy videót is készített róla. A filmet a cikkünk alján nézheted meg.

Pátyi pincenapok

Páty busszal 40 percre van a Széll Kálmán tértől, az M1-es autópályán pedig nagyjából 30 percre az Erzsébet hídtól, persze csak ha nincs dugó. Ezen a hétvégén tartják a 29. Pátyi Pincenapokat, várhatóan sokan érkeznek a településre, hiszen rengeteg jó program várja a családokat, a zenét kedvelőket és a baráti társaságokat. 

Nem telepedett rá az Etyekhez hasonló biznisz

„Jókat lehet enni, inni. A Pátyi pincesor most olyan, mint Etyek volt 20 éve. Még nem telepedett rá a professzionális biznisz, a borokat, valóban a pincetulajdonosok kínálják és a hangulat is amolyan szalmakalapos, Balaton-felvidéket igéző” – mondta portálunknak egy budapesti férfi, aki gyakran jár az ismerőseivel a Pátyi pincehegyen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egész évben nyitva van

A pincetulajdonosok összefogtak, minden hónap második szombatján „Pincenyitogatót” tartanak, vagyis a legtöbb pince rendszeresen nyitva van, egész évben szívesen látnak mindenkit, nem csak ilyenkor a Pátyi pincenapokon. Ezt se hagyd ki: Az 5 legszebb pincesor az agglomerációban, amit látnod kell

Felkapott lett a Pátyi pincesor

A helyi önkormányzat sokat tett annak érdekében, hogy a Pátyi pincesor felkapott legyen, hiszen nemrég teljesen közművesítették a pincéket, szinte mindenhol van kulturált mosdó, vécé és a közvilágítás is hangulatos. Ezt is olvasd el: Pincefalvak: Hungarikum és világörökség az agglomerációban

Megvalósítják az álmaikat

Egyre többen fedezik fel a Pátyi pincéket, hiszen tényleg közel van Budapesthez, még el lehet kapni egy-egy felújítandó pincét is. Sokan azonban már megszépített épületet vesznek és megpróbálják megvalósítani az álmaikat.

Az ismert rádiós, Rákóczi Feri beszélgetett a helyiekkel

„Budakeszin lakunk és a Pátyi pincehegy hatalmas szerelem volt a számunkra. Két évvel ezelőtt találtunk rá erre a pincére, ahol megvalósíthatjuk a közös álmunkat. A férjem szakács, én cukrász vagyok” – meséli a Pincekulcs nevű pince tulajdonosa, a cikkünk alján látható videóban, amit a Rádió1 reggeli műsorából ismert Rákóczi Feri készített.

Sokáig feledésbe merült

A Nyittai családi pincében medvehagymás pogácsával kínálja a látogatókat a tulaj, a mosolygós Nyitrai Zoltán. Ő magyarázta el a sztárrádiósnak, hogy miért felejtették el sokáig a Pátyi Pincehegyet.

Blauburger és szürkebarát

„Nagy szőlőültetvények voltak Páty környékén az 1800-as években, de a filoxérajárvány kipusztította, ezért a helyi pincék elértéktelenedtek. A Kádár-rendszerben semmi értéke nem volt itt a pincéknek. A rendszerváltás után kezdték újra felfedezni, majd a kétezres években egyre többen vettek pincét, most pedig már a reneszánszát éli a hely” – meséli Nyitrai Zoltán, akinek helyben szőlője is van. Blauburgert és szürkebarátot termesztenek.

A birtokborról ismerhető fel a pincészet minősége

A Deberling családi pincészet ültetvényei Páty és Biatorbágy közötti út közelében vannak. Ők is komolyan gondolják a borászkodást, már van úgynevezett Birtok cuvee-jük. Erről azt mondja a tulajdonos, hogy minden pincénél a birtokbort kell megkóstolni. Ha az finom, bátran ihatunk a többiből is. Ezt se hagyd ki: Bor, mámor, agglomeráció – Herczeg Ágnes borszakértő, a Lidl borstratégiai tanácsadója felfedi Etyek titkát és Budapest környékének legjobb borait, amelyeket nem szabad kihagyni – EXKLUZÍV INTERJÚ

A Pátyi Pincenapok programjait ide kattintva éred el, alább pedig megnézheted Rákóczi Feri hangulatos videóját

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból