Monor, Ócsa, Páty. Pincefalvak Budapest környékén. Azt szeretnék elérni, hogy Hungarikummá nyilvánítsák a pincesorukat és felkerüljenek az UNESCO világörökségi listájára.

Európában is egyedülálló a fővárosi agglomerációban található három település, Monor, Ócsa és a budai oldalon, Páty pincesora. Valójában nem is sorról, hanem településrészről van szó. Pátyon csaknem 300 pince és több utca, Monoron pedig ezres nagyságrendű présház van azon a területen, amellyel a Hungarikum címre akarnak pályázni.

A pincefalvak helyzetét, jövőbeni sorsát taglalták a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének minapi találkozóján a tagszervezetek . A szövetség azt a célt fogalmazta meg, hogy elérje a magyarországi pincefalvak hungarikummá minősítését és azt, hogy felkerüljenek az UNESCO világörökségi listájára – írja a Sokszinűvidék.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Páty

A község egyik legvonzóbb falurésze a 300 borospincét magában foglaló Pincehegy, amely csodálatos természetes atmoszférájával, kedvez az üdítő sétáknak, a hangulatos borozgató beszélgetéseknek, árnyas fái régmúlt idők nyugalmát idézik. Napjainkban új hagyományok kötődnek hozzá, az immár 25 éve rendszeresen júniusban megrendezett Pátyi Pincenapok és az őszi szüreti mulatság.

Monor

Közel 1000 présház található a Strázsa-hegyen található pincefaluban, amely a város egyik fontos rekreációs területe. Az itt rendezett borünnepeken, fesztiválokon és a csendes hétköznapokon a helyiek és turisták is jól érzik magukat. A hobbi borászok és a Vendégváró Pincészetek igazi családias, vidékies környezetben örömmel fogadják a vendégeket és kóstoltatják boraikat, ételeiket. A pincefalu, utcáival, építészeti értékeivel, az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati tanösvénnyel tartalmas kikapcsolódást kínál mindenki számára.

Ócsa

A település déli végén található az Öreghegy dűlő, amely sok ezer évvel ezelőtti a Duna mederfala volt. Az Öreghegyen mint hosszában megnyúlt szalmakalapok, nádtetők sűrű sora guggol egymás mellett. Közelebbről megnézve a tetők földbe vájt pincéket takarnak, melyek hazánkban egyedülálló mezőgazdasági műemlékegyüttest alkotnak. A pincék tulajdonjoga apáról-fiúra, nemzedékről nemzedékre szállt. Ócsán a pincesor tulajdonosai egyesületet is létrehoztak, az oldalukat itt lehet elérni.

Mik is azok a pincefalvak?

A szövetség definíciója szerint a pincefalvak közé a azokat a településeket soroljuk, amelyek présházainak, pincéinek száma százas nagyságrendű, a pincék több sorban, egymáshoz viszonylag közel, egy jól körülhatárolható területen találhatók. Rendezett térszerkezettel bírnak. A település életének, szőlő-borkultúrájának szerves részét alkotó, hagyományosan is pincefaluként aposztrofált települések, településrészek.