Budapest környéke tele van fantasztikus helyekkel. Ezek egy részét jól ismerjük, másik része nem tűnik fel, mert naponta elmegyünk mellettük, a harmadik csoport pedig olyan eldugott helyen van, hogy tényleg fel kell fedezni. Az agglomeráció szerintünk legszebb 5 pincesora között van pincehegy és pincefalu is. Mindegyikben az a közös, hogy az egykor és mai is itt élő szorgalmas, hagyománytisztelő emberek munkáját dicséri.

Páty

Az agglomeráció leglátványosabb pincesora valójában egy pincehegy, ahol egy erdős hegyoldalon egymás alatt és fölött három sorban, helyezkednek el a több száz éves pincék. Ezek közül az egyik látható a fenti, kiemelt képünkön.

Az M1-eshez közeli Pátyon a 19. századig fontos volt a szőlőtermesztés és a borászat, aztán jött a fél országot kenterbe verő filoxéravész és odalettek a szőlők.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ma már csak egy-egy udvaron van pár lugas Pátyon, azonban a pincehegy épületei megmaradtak és szerencsére a falu megpróbálja kulturális rendezvényekkel megtölteni a környéket. Minden évben megrendezik a Pincenapokat, de egy Franciaországból hazatelepült hölgy is felfedezte az egyik pincét és egy hangulatos kávézót csinált benne.

Tök

Budapest környékének második legszebb pincesora Tök mellett található. Ódon diófák árnyékában hangulatos sok százéves épületek, zsanérok, padok vannak. A környéken most is működnek borászatok, olyan is van itt, amellyel szinte minden szupermarketben találkozhatunk.

A környék nevezetessége a Nyakas-hegy, amely a Gerecse keleti nyúlványa. A hegy mészkövéből sok ház épült fel, sőt a Parlament és a debreceni Nagytemplom kődíszeinek egy része is ennek felhasználásával készült.

Monor

A Monori Pincehegy szintén nagy kedvencünk, azért nem került az első helyre, mert nincs igazán összefüggő hagyományos pincesora, cserébe viszont egy egész falura való pincét találunk itt. Több épület szintén sok százéves, ódon házikó.

A monoriak nagyon büszkék a pincehegyükre, van itt borrend, és nemrég uniósan eredetvédetté vált fehérbor „Monori” eredetvédettséggel, ezzel 2018-ban a monori lett a budai után a második eredetvédelmet kapott borvidék Budapest környékén.

A Monori Pincehegy tetején áll a Strázsahegyi kilátó, amely kiváló célpont egy kellemes vasárnap délutáni túrához. A nemrég átadott kilátóról belátni a teljes Pesti-síkságot, Budapestet, távolban pedig a Budai-hegyek zárják le a horizontot.

Budajenő

A budajenői pincesor azon kevesek közé tartozik, amelynek épületei mellett nap mint nap elmennek a helyiek vagy a Tinnye és Telki között közlekedők. A pincesor valójában a falu főutcájának az egyik házsora.

A település rendszeres borünnepeit is a pincesornál rendezik meg. A budajenői pincesort 1829 és l866 között építették, így szinte műemlék-jellegű az összes házikó.

Etyek

Etyeket nem kell bemutatni senkinek, hiszen annyi boros és gasztró rendezvényük van, hogy talán nincs is ember az agglomerációban, aki ne hallott volna már Etyekről.

A szőlőtermesztés mai hagyományai az 1700-as évek elejére vezethetők vissza. Ekkor mintegy 112 német családot telepítettek a községbe, akik felvirágoztatták a mezőgazdaságot. Etyek az 1860-as évek közepétől vált a főváros szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek nagy része még mai is áll.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu