Herczeg Ágnes a legismertebb magyar borszakértő hölgy, aki első magyarként kapta meg a borpiac egyik legfontosabb nemzetközi díját a londoni WSET & IWSC Future 50 elismerést. Rendszeresen bírál a legrangosabb nemzetközi borversenyeken, mint például az International Wine Challenge, és a Decanter World Wine Award-on. 22 éve foglalkozik borral, egyetemen oktat és 5 éve a Lidl borstratégiai tanácsadója. Ha körülnézünk a Lidl polcain több bort is neki köszönhetünk. Budapesten van irodája, az agglomerációban, Pátyon él és Etyeken van szőlőbirtoka. Naná, hogy Budapest környékének borairól beszélgettünk vele, de Ági azt is elárulta milyen bort érdemes vinni egy kerti partira, van-e olcsó jó bor, és szerinte melyik a legvarázslatosabb hely Budapest környékén.

Hogy érzi magát Herczeg Ágnes borszakértő az agglomerációban, milyen Budapest környékén élni?

Eger mellől származom egy kis faluból, hozzám az agglomerációs életmód nagyon közel áll. Pátyon élünk, ez egy csodálatos falu, amely kellően közel van Budapesthez. Mivel koránkelő vagyok, legkésőbb 6-fél 7-kor indulok be a városba, a 11. kerületben van az irodám és este 18 óra után jövök haza, így a dugók tulajdonképpen nem érintenek, az agglomerációs életnek nekem a szép része jutott.

Milyen borok jellemzőek Budapest környékére?

A főváros körül inkább a fehérbor dominancia van. Etyeken chardonnay, sauvignon blanc és a zöldveltelinit érdemes kóstolni. Budajenő-Tök környékén a chardonnay mellett az illatos fajták is a jellemzők közé tartoznak, például az irsai olivér, Monoron cserszegi fűszeres, irsai olivér és a chardonnay a legjellegzetesebb. Vörösből inkább a gyümölcsösebb, könnyedebb borok vannak itt a főváros környékén. Nem kifejezetten jellemzőek erre a nehéz, testes cabernet-típusú vörösborok, inkább pinot noir, esetleg kékfrankosból lehet jókat felfedezni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Herczeg Ágnes, borszakértő

Forrás: Facebook/Herczeg Ágnes

Milyenek Budapest környékén a borászati adottságok?

Itt Budapest környékén az a jó, Itt Budapest környékén az a jó, hogy északabbra vagyunk, ezért viszonylag feszes, gyümölcsös borok tudnak készülni és nem száll el nagyon az alkoholtartalom sem. Ez a budai oldalon az Elyek-Budai borvidékre, és az agglomeráció másik oldalán például a Monori Strázsa-hegy vagy éppen a Szigetcsép körüli szőlőkre is érvényes. Budapest környékén két oltalom alatt álló védett eredetű borterület van. A budai oldalon az Etyeki-Budai borvidék, a pesti oldalon pedig a Monor OEM, ami a Kunsági borvidékhez tartozik. Ezt is olvasd el: Monori Pincefalu: Hangulatos présházak és pazar tájkép a Strázsahegyi kilátóról

Budapest környékén a borról szinte mindenkinek Etyek jut az eszébe. Miért lett Etyek sikeres?

Egyrészt jók az adottságai, de ennél talán még fontosabb, hogy voltak olyan motivált családok, akik sikerre akarták vinni és nem voltak restek tenni ezért. Elvitathatatlan érdeme van az etyeki sikersztoriban a Hernyák és a Rókusfalvy családnak és annak, hogy a falu támogatta a kezdeményezéseiket. Nekem az a tapasztalatom, ha az ember beleteszi valamibe a munkáját, akkor az elkezd működni, így van ez a borászattal is.

Te Pátyon élsz, egy szép teraszon beszélgetünk, ahonnét belátni a teljes Zsámbéki-medencét, ott távol a dombtetőn látszik a Korda Filmstúdió, vagyis az már Etyek, amely a te életednek is a része lett.

Igen, Etyek úgy jött az életembe, hogy borszakértőként az embernek vágya, hogy legyen saját szőlője, amit sajátkezével telepít. Én ugyan Eger mellől származoom, ezért felmerült több borvidék lehetősége is, de Etyek van hozzánk a legközelebb, így tudok a legtöbb időt a boraimmal foglalkozni, így tudom hétvégén megsimogatni a fürtöket vagy a leveleket.

Neked milyen boraid vannak?

Chardonnay, Sauvignon Blanc és Pinot noir

Szóval ezeket szereti a profi borszakértő…

(Nevet) Igen, és ezek a borok nagyon jól állnak Etyeknek. Nekem pici birtokom van, ahol kényelmesen végig lehet sétálni akár egy (Nevet) Igen, és ezek a borok nagyon jól állnak Etyeknek. Nekem pici birtokom van, ahol kényelmesen végig lehet sétálni akár egy metszőollóval is. Nagyon tetszik az ottani gazdák egy részének profizmusa és elhivatottsága. Etyeken már készülnek eredetvédett pezsgők, most ezen dolgoznak az ottani borászok. Annyira komolyan veszik a pezsgőkészítést, hogy még egy klubot is létrehoztak, ahol a pezsgőkészítők rendszeresen összejárnak. Kóstolják egymás és a világ pezsgőit, vagyis nagyon komolyan fejlesztik magukat. Nemrég a franciaországi Champagne-ból, a pezsgőkészítés hazájából érkezett Etyekre egy szakértő, aki segítette az etyekiek pezsgő alapanyagának szüretét.

Más a pezsgőnek való bor szüretelése, mint a hagyományos szüret?

Roppant fontos a pezsgőkészítésnél a szőlő minősége. Alacsony alkohol, megfelelő érettség és nagyon specifikus savszintre van szükség. Ezért nem mindegy, hogy a szőlőt mikor szedik le. A tradícionális pezsgők esetében elkészítik az alapbort. Ezt követően történik meg a második erjedés, immár a palackban. Ilyenkor tovább emelkedik az alkoholszint. Ha a leszüretelt szőlőből készült bor magas alkoholtartalmú lenne, akkor ebben a fázisban még nagyobb alkoholtartalmúvá erjedne a pezsgő és megbomlana az ízek kényes egyensúlya, ezzel pedig jelentősen csökkenne az ital élvezeti értéke.

Jó bort csak jó szőlőből lehet készíteni

Forrás: Facebook/Herczeg Ágnes

Budapest környékén számos település rendez szüreti felvonulásokat, borünnepeket, ez is azt mutatja, milyen komoly tradíciója van az agglomerációban a borkészítésnek. A szakértő ízbimbói szerint ezek milyen borok?

Rendszeresen kóstolok borokat, nemrég volt szerencsém például a Pátyi Borversenyen végigkóstolni a helyi kistermelők borait. Látszik, hogy van fejlődés. Egyre jobban odafigyelnek arra, hogy mit csinálnak. Az agglomerációban is már jól látszik, hol vannak olyan központok, akár Etyek, akár Tök, ahol komolyabban veszik a szőlőt és a bort. Borászként azt látom, hogy az etyeki körzet nagyon jól teljesít, Csabdi környékén is egyre nagyobb a kedv, hogy szőlővel foglalkozzanak. Bevallom itt a Dél-budai agglomerációban Telki, Budajenő, Páty vonalon nem látom azt a befektetői kört, akik most hektárok százait szeretnék betelepíteni szőlővel. Ide kapcsolódik: Töki pincesor: Koccintás egy pohár zöld veltelínivel

Innét a teraszodról a Zsámbéki-medence szántói is jól látszanak. El tudod képzelni, hogy egy szép napon ezeken kukorica helyett szőlőt termesszenek?

Ennek nagyon is lenne értelme, mert sok minőségi bort lehetne ezen a vidéken előállítani, de azért ne feledjük, a szőlőműveléshez és a professzionális, vagyis a piacra termelő borászathoz nagyon komoly befektetésre és szaktudásra van szükség, na meg elköteleződésre, akár generációkon keresztül. A szőlő optimálisan ugyanis egy sokgenerációs üzleti modell.

Ha jól értem, akkor Etyeken kívül még nem jelentek meg komoly borászatok, pedig Budapest környékén máshol is lenne ehhez adottság.

A sikeres üzletemberek nem szeretik a nagy kockázatot. Egy birtok kiépítése, működtetése óriási üzleti kockázat, ugyanis a bort nem elég megcsinálni, el is kell adni. És ez a nehéz. Ugyanis nagy a verseny azért, hogy mit igyunk.

És mit igyunk?

Hát magyar bort, mi mást!

Ha Budapest környékén készült bort szeretnénk inni, mit ajánlanál?

Ha valaki itt Budapest környékén él és bort szeretne venni, akkor menjen el egy közeli borvidékre. Friss szőlőt tud kóstolni, még tart a szüret, mustot kóstolhat, egyes helyeken jót ebédelhet és finom bort ihat hozzá. Fantasztikus az ősz Budapest környékén, a legjobb dolog, amit ilyenkor tehetünk, hogy menjünk ki Monorra, Etyekre Tökre, a helyi boros rendezvényekre és élvezzük azt a tájat is, ahonnét a bor származik.

Kerti partihoz mit ajánl a profi borszakértő?

Még lehet grillezni, persze attól függ mit sütünk. Zöldségekhez vagy salátákhoz könnyű bort érdemes választani. Például egy jó Chardonnay-t mondjuk a Nyakas pincétől, vagy az Etyeki Kúriától. Ha kolbászt vagy valamilyen húst grillezünk, akkor érdemes a vörösek felé elmozdulni. Egy jó Pinot noir, kékfrankos mindig jó választás. Még tart a zöldségszezon, mondjuk egy kecskesajtos salátához mindenképpen kortyoljunk illatos, gyümölcsös Sauvignon Blanc-t vagy Irsai olivért. Szerintem még nincs vége a fröccsözésnek, egy finom pizzához nagyon jól illik a rozéfröccs.

Van olyan olcsó bor, ami jó is?

Érdemes meghatározni mit tartunk olcsó bornak. Általában az üvegenként 1000 forintnál kevesebbe kerülő borokra mondják ezt. Meglepő, de baromi finom borokat lehet egy ezresért kapni. Nem akarok haza beszélni, de a top 100 magyar bor közül 10 a Lidl állandó kínálatában megtalálható és tényleg ezer forint körüli borokról beszélünk.

Ezek mind a te alkotásaid?

Nem mindegyik, de van köztük a Lidl saját házasítása, és mivel én házasítok a Lidlnek tulajdonképpen igen, van ilyen is.

Mire figyelsz a borok házasításakor?

Nekem ez a harmóniáról szól. Amikor bort házasítok, akkor egy topografikus térkép jelenik meg a vizuális szemeim előtt a számban. Ilyenkor egy gömböt keresek. Akkor szép harmonikus a bor, amikor a szám minden egyes részét hasonló ízélmény tölti meg. Nem kedvelem, amikor egy bor egy kicsit itt csíp, ott harap vagy karcol. A harmonikus bor a jó bor. Ha 18-20 alapborból áll az alkotás, akkor ennyi pohár van előttem és mindegyiket végig kóstolom.

Milyen jó munkád van!

(Nevet) Igen, de én mindent kiköpök.

Az alkohol nem szívódik fel a nyálkahártyán keresztül?

Nekem nem, ezt szondával szoktam nézni. Ha egy nap 200 bort kóstolok, mert ilyen is van, és mondjuk az utolsó után fújok szondát, akkor a szájüregemben lévő alkoholgőz miatt elszíneződik, de ha eszek csokit, vagy iszok vizet, akkor nullát mutat a szonda. Nem trükkel, nem huncutsággal, hanem tisztességesen fújva nulla. Nekem ez fontos, mert a 200. bornál is ugyanolyan szakmai objektivitást kell biztosítanom, mint az elsőnél, ráadásul mivel az agglomerációban lakom, a nap végén még haza is kell autóznom, úgyhogy tényleg nagyon figyelek.

Pátyi pincehegy

Páty, Pincehegy
Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A józan autósoknak, kirándulóknak, mit ajánlasz a borhoz kapcsolódóan Budapest környékén?

Mindenképpen a pincesorokat. Csodálatos a monori Strázsa-hegy, vagy a töki pincék. Nekem a nagy kedvencem a Pátyi pincesor, ami igazi különlegesség és mivel közel lakom hozzá, gyakran kisétálok feltöltődni, gondolkodni. Ilyenkor ősszel a késő délutáni napfényben talán a legvarázslatosabb hely, érdemes megnézni. Ezt se hagyd ki: Az 5 legszebb pincesor az agglomerációban, amit látnod kell

Kiemelt kép: Herczeg Ágnes – Forrás: Facebook/Herczeg Ágnes