Hangulatos présházak, csodálatos szőlőültetvények, pazar kilátás. A monoriak nem alaptalanul büszkék a Pincefalujukra és annak a tetején álló Strázsahegyi kilátóra.

Messzire ellátni

A fémből készült szerkezetet 2002-ben adták át a 190 méter magas Strázsa-hegy tetején. A budai hegyek felől nézve ez valahol a pest mögötti dombvidék része, Monor felől nézve viszont érezhetően hegyen vagyunk és a kilátóról belátjuk a teljes Pesti-síkságot, tulajdonképpen a fővárost, a horizontot pedig a Budai-hegyek, a Pilis és a Börzsöny zárja. Információs táblák segítik a nézelődőt a tájékozódásban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gyümölcsös utcák

Útközben meseszép présházak között halad az út, csodálatos szőlőskertek mellett. Az utcák, azaz dűlőutak elnevezése is beszédes: Zalagyöngye sor, Rizling dűlő, Kékfrankos sor.

A Monori Pincefalu egyik utcája

Szép hely ez a Monori Pincefalu, érdemes ide elmenni. Jól ki van építve, ezért autóval, bringával és gyalog is könnyen fel lehet jutni a kilátóhoz.

Mézédes termés

Nem messze a kilátótól egy elhagyott telken mézédes almák és szőlő hívogatja az arra járót. Évek óta nem művelik, a szőlőtőkéket sem metszik, ezért a gyümölcs megmutatja milyen, ha nem tartják kordában. Óriásira terebélyesedett szőlőbokrok roskadoznak a finom fürtöktől.

A kilátó mellett park van

Strázsahegyi kilátó

A rozsdamentes acélból készült kilátó körül 2014-ben hangulatos parkot építette a monoriak, amit Magyar Pincefalvak Főterének neveztek el.

Boros szentek és a borrend

Szent Orbán szobor a Pincefalu bejáratánál

A környéken a bortermelést bemutató tanösvények és kellemes túraútvonalak vannak. Egy vasárnap délutánt mindenképpen megér a környék. A pincefalu bejáratánál egy csinos terecskén a szőlőtermesztők patrónusa, Szent Orbán áldja meg az arra járókat.

A helyi borrend kapuja mindig nyitva, gyakran vannak itt rendezvények. Láthatóan erős a közösség Monoron és a Pincehegyen egyaránt.

Eredetvédett Monori bor

Ahol szőlő van, ott bor is van! Egy évvel ezelőtt írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon arról, hogy Monor az agglomeráció egyik fontos borvidéke lett, a pesti oldalon pedig az egyetlen olyan szőlőtermő terület, amely európai jóváhagyást kapott az eredetmegjelölés használatára. A budai oldalon az Etyek-Budai borvidék rendelkezik ezzel a kiváltsággal, 2018 őszén a pesti agglomeráció is felzárkózott.

Présház a Monori Pincefaluban

BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kérdésére Lukácsy Zoltán, a monori Lukácsy pincészet tulajdonosa akkor elmondta, hogy az európai jóváhagyás mintegy 300 hektáros területre szól és nagyjából tíz gazda birtokát érinti. A legjellegzetesebb a fehér és a rozé bor a környéken, várhatóan ezek kerülnek majd először „Monori” eredetmegjelöléssel a boltok polcaira.

Szőlőbirtok a monori pincehegyen

Monor kellemes kisváros a pesti agglomeráció szélén, ha éppen járnak a vonatok, akkor fél óra alatt a belvárosban lehetünk. Az itt élők büszkék a hagyományaikra, a múltjukra és a lelkes lokálpatrióták láthatóan sokat tesznek azért, hogy ez a kisváros, a szőlőhegy és a látványos pincefalu igazán otthonos, kellemes hely legyen itt Budapest környékén.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu