Biztos megélhetést, stabil piacot jelent a környék szőlősgazdáinak, hogy az EU jóváhagyta a „Monori” eredetmegjelölés használatát. A gazdák már összefogtak, nagytételben készítik az első eredetmegjelöléssel címkészhető borokat. Nemsokára itthon és külföldön is kapható lesz a monori fehér és rozé bor.

Monor az agglomeráció egyik fontos borvidéke lett, a pesti oldalon pedig az egyetlen olyan szőlőtermő terület, amely európai jóváhagyást kapott az eredetmegjelölés használatára. A budai oldalon az Etyek-Budai borvidék rendelkezik ezzel a kiváltsággal, most a pesti agglomeráció is felzárkózott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kérdésére Lukácsy Zoltán, a monori Lukácsy pincészet tulajdonosa elmondta, hogy az európai jóváhagyás mintegy 300 hektáros területre szól és nagyjából tíz gazda birtokát érinti. A legjellegzetesebb a fehér és a rozé bor a környéken, várhatóan ezek kerülnek majd először „Monori” eredetmegjelöléssel a boltok polcaira már január elsején – mondja a pincészet tulajdonosa.

Ezekben a napokban éppen szüret van Monor környékén, ami még biztosan egy hétig tart. A gazdák összefogtak és közösségi borkészítésbe kezdtek – meséli Lukácsy Zoltán. Ez azt jelenti, hogy kilenc gazda összerakta a termést és a közeli Tápiovin Kft eszközeivel, szakmai támogatásával készítenek nagy mennyiségű, palackozásra is alkalmas, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel forgalomba hozható bort.

A végleges márkanév még nem született meg, de a „Monori” biztosan jól látható helyen lesz a címkén – teszi hozzá Lukácsy Zoltán, aki azt is elmondta, hogy nagy dolog ez az európai jóváhagyás, hiszen a környéken gazdálkodóknak biztos bevételt, stabilitást fog majd jelenteni a borkészítés.

Forók:: MTI/Kovács Tamás