Tulipános ablak és pinceromantika a fák alatt. A töki pincesor és a Parlament díszeinek közös történetére a helyiek biztosan koccintottak már egy jó pohár Zöld veltelínivel.

Egy vajákos asszony szerint azért van a pincéknél diófa, mert az árnyékában nehezebben részegül meg az ember. Valahogy jó egy diófa alatt ücsörögni – mondta. A mondásban lehet igazság, hiszen az agglomeráció pincesorainál valóban ott vannak a vén diófák, Tökön viszont az akácokban is hisznek, mert itt inkább ezek adnak árnyékot a vén présházaknak.

Budapest környékének sok látványos pincesora, pincefalva van. Ezek közül a töki pincehegy ilyenkor kora ősszel különösen szép arcát mutatja a látogatóknak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

A főváros központjától autóval bő félóra alatt elérhető a Zsámbéki-medence nyugati peremén fekvő település, Tök. A pincehegy a falú Perbál felöli végén van és az Etyek-Budai borvidékhez tartozik.

 

A környék meszes talajai a fehérborok számára kedvezőek. Élénk savú, friss boraik többnyire Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon blanc, Zöld veltelíni, Királyleányka, Szürkebarát szőlőfajtákból készülnek.

A pincék valójában a Nyakas-hegyen vannak, amely a Gerecse keleti nyúlványa. Mészkövéből sok ház épült fel, a Parlament és a debreceni Nagytemplom kődíszeinek egy része is ennek felhasználásával készült.

Tök környéke jó bortermő vidék. Szőlőkultúrájának hagyományai a római korig nyúlnak vissza. Felvirágzása a középkorban, a premontrei szerzetesrend, a szomszédos Zsámbékra telepedésének idején indult el.

A pincesoron lévő pincék és présházak a település védett értékei közé tartoznak. Szerepük a különböző korokban változott. A török hódítás idején például a falu lakói ezekben a pincékben bújtak el – írja a pincefalvak.hu.

A töki pincesoron olyan pincék sorakoznak, amelyek némelyike több mint száz éves. Mindegyiknek meg van a maga bája. A legtöbb pince előtt egy hordó, pad vagy egy szék jelzi, hogy a tulajdonosa rendszeresen kijár ide, vigyáz rá.

Egy fél órás sétát mindenképpen megér az őszi napsütésben a környék, nem messze a pincéktől lovarda várja a lovagolni vágyókat, de a hétvégi időszakban egy-egy pince előtt néhány pohár borral is megkínálják a kíváncsi vendégeket.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu