A Pest megyei városok is keresik a megoldást az energiaválság kihívásaira. Cegléden nem változik a helyi adók mértéke, intézményi bezárásokat azonban megszavazott a helyi képviselő-testület. Ráckevén is korlátozzák a nyitvatartásokat, a napelemes beruházásokat viszont elhalasztják. Solymáron kevesebb ünnepi dísz világít majd az adventi időszakban.

Nemet mondtak az adóemelésre  

A helyi adómértékek felülvizsgálata is napirenden volt a ceglédi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Végül egyik határozati javaslatot sem támogatták a megjelentek, így változatlan marad a helyi adók nagysága, vagyis az építményadó, a magánszemélyek kommunális adója, az idegenforgalmi- és iparűzési adó is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Plusz 600 millió forint

Dr. Csáky András polgármester a város honlapján elmondta: az energiafelhasználás 20 %-os csökkenése mellett is a jövő évi plusz energia költségek a jelenlegi számítások szerint meghaladják majd a 600 millió forintot. Az iparűzési adó kapcsán kiesett bevételek kompenzálásaként idén 300 millió forintot kapott az önkormányzat – míg tavaly ez az összeg 388 millió forint volt. Hozzátette: időközben 24 millióval csökkentették a bölcsődei normatívákat és az időskori támogatást is csökkentették.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Előtérben az energiatakarékosság

Energiatakarékos LED fényforrások beszerzéséről is tárgyaltak a képviselők. A város első embere levélben kereste meg az önkormányzat által fenntartott intézmények vezetőit, valamint a gazdasági társaságok ügyvezetőit, hogy mérjék fel, hány darab és milyen energiatakarékos lámpatestekre, izzókra van szükségük. A megküldött adatok alapján nettó 5 millió forintot szán erre a város.

Bezárások és korlátozások

A ceglédi önkormányzat intézményeit sem kerülik el a téli bezárások és a korlátozások. A Kossuth Művelődési Központ 2023 januárjában részlegesen, a “B” épület kivételével zárva tart majd. A Kossuth Múzeum december 22. és január 8. között, valamint január 1. és február 28. között hétfő, kedd és szerda napokon zárva tart. A sportmúzeum és a gyermekkönyvtár már bezárta kapuit, és április 15-ig nem is nyit ki. A helyi filmszínház január 1. és március 31. között hétfőn, kedden és szerdán sem lesz látogatható.

Ráckevén félmilliárd a többletköltség

„Tisztelt lakosok! Tájékoztatom önöket, hogy az utóbbi hónapokban kialakult energiaválság s a megnövekedett árak miatt – amely a jelenlegi árakon kalkulálva mintegy 500 millió forint többletköltséget s a legszigorúbb gazdálkodás mellett is jelentős hiányt okozhat 2023-ra az önkormányzatnak – a testület számos intézkedés meghozatalára kényszerült az elmúlt időszakban” – jelentette be a település közösségi oldalán Ráckeve polgármestere, Vereckei Zoltán.

Napelem-projekt: elhalasztva

Kiderült: a város azokat a már betervezett napelemes beruházásokat, amelyek több intézményt érintettek volna, a kormány legutóbbi, betáplálást korlátozó rendelete miatt elhalasztja.

Zárás a fűtési szezonban  

A fűtési időszakra bezár a közösségi ház, valamint a Keve Galéria és a Patay László Városi Képtár. A képtár anyagát állományvédelmi okok miatt a múzeumba költöztetik az átmeneti időszakra. A városi könyvtár csökkentett nyitvatartással, szerdától szombatig üzemel majd.

Figyelnek a hőmérsékletre

Az Árpád Múzeumban november 1-től – az intézmény vállalása szerint – az irodában 18 fokos hőmérséklet engedélyezett a teljes fűtési szezon alatt. Az önkormányzat egyéb intézményeiben, munkaidő alatt a megengedett maximális hőmérséklet 20 fok lesz. Ez alól kivételt képeznek a 14 éves kor alatti gyermekintézmények, egészségügyi és szociális nappali ellátó intézmények, amelyekben az ágazati jogszabályokban előírt minimális hőmérsékletet kell tartani.

Visszafogott díszkivilágítás Solymáron

Az energiaárak emelkedése miatt idén kevesebb ünnepi dísz világít majd az adventi időszakban Solymár utcáin. A számítások szerint a tavalyinak az ötszörösébe kerülne ebben az évben ugyanazoknak az ünnepi díszeknek a felszerelése és működtetése. Ezért idén csak a főbb csomópontokon megszokott köszöntő szövegek kerülnek fel december elején, az oszlopokról hiányoznak majd az eddigi világító csillagok és harangok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Solymárt is sújtja az energiaválság. Fotó: archív