A Független Benzinkutak Szövetsége folyamatosan frissíti azoknak a benzinkutaknak a listáját, amelyek a MOL hibája miatt üzemanyaghiánnyal küzdenek. A szervezet felmérése szerint országszerte 105 helyen vannak ellátási problémák a kis benzinkutakon, tegnap ez a szám 28 volt. Budakeszin az egyik benzinkúton csupán három liter benzint lehet hatósági áron tankolni.

Frissült a lista

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a szombati listán a Pest megyei települések közül Gödöllő és Nagytarcsa és Tápióbicske is szerepelt. A vasárnap esti frissített listára már felkerült két budapesti kerület, a 11. és a 22., illetve Pest megyéből Gödöllő, Budakeszi, Sóskút, Herceghalom, Bugyi, Szentendre és Nagytarcsa is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A MOL a hibás

Az benzinkutasok szerint a MOL hibájából alakult ki az üzemanyaghiány. Ahogy fogynak le a benzinkutak, bővítjük a listát – írták közleményükben. A szövetség számításai szerint kőolajból 30, gázolajból és benzinből pedig 34 napra elegendő tartalék van az országban.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Budakeszi korlátozás

Budakeszin máris korlátozásokat vezettek be, a Tesco melleti Oranges Oil Company ezt írta Facebookon: ”A MOL Nyrt. november 20-tól felfüggesztette társaságunk üzemanyaggal történő ellátását, ezért a hatósági áron értékesített üzemanyagok kiszolgálását korlátozni kényszerültünk. Hatósági áron ugyanarra a rendszámra, egy ugyanazon naptári napon vásárolható mennyiséget 3 literben korlátozzuk.”

Jön a piaci ár

„Az ezt meghaladó mennyiséget csak piaci áron áll módunkban értékesíteni. Ez azt jelenti, hogy a hatósági és a piaci ár közötti különbséget maximálisan 3 liter üzemanyagig áll módunkban visszatéríteni, az ezen felüli mennyiséget piaci áron fogjuk felszámolni.”

Itt a teljes lista:

Berhida, Gödöllő, Nyíregyháza-Sóstófürdő, Hajduböszörmény, Demecser, Besenyőtelek, Homokszentgyörgy, Martonvásár, Kápolnásnyék, Baja, Nyíregyháza, Újfehértó, Pörböly, Hercegszántó, Kiskunhalas, Nagybaracska, Koppány, Gyöngyös, Tápióbicske, Balassagyarmat, Bakonycsernye, Kiskunfélegyháza, Nagytarcsa, Iklad, Jászfényszaru, Bogyiszló, Őcsény, Szedres, Füzesabony, Hernád, Körmend, Szombathely, Sárvár, Jánosháza, Budakeszi, Nagykanizsa, Ózd, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót, Maglód, Sóskút, Bp. 22. kerület, Mosonszentmiklós, Siklós, Hosszúhetény, Dédestapolcsány, Szilvásvárad, Levelek, Kecskemét, Tarcal, Szigetszentmiklós, Pécs, Nagyhalász, Mátészalka, Nyírbátor, Vásárosnamény, Porcsalma, Fehérgyarmat, Tiszavasvári, Hajdúnánás, Tiszacsege, Tiszaalpár, Nyíregyháza, Balkány, Nyírtura, Kisvárda, Alsónémedi, Szombathely, Kecskemét, Hetényegyháza, Bugyi, Kisköre, Tiszanána, Biri, Nagydorog, Tiszakécske, Taktaharkány, Hernád, Bp. 11. kerület, Herceghalom, Maklár, Szentendre, Solt, Szentantalfa, Pusztaszabolcs, Fehérvárcsurgó, Aba, Sárszentmihály, Szigetszentmárton, Nyírkarász, Nyírbogdány, Lajosmizse, Szászvár, Kiskunfélegyháza, Molnaszecsőd, Berettyóújfalu, Nagytarcsa, Kiskunfélegyháza, Felcsút, Mohora, Debrecen, Domoszló.

Ez az ok

Kapacitásának csak 60 százalékán működik a MOL Dunai Finomítója az egyik üzemegység meghibásodása miatt. Múlt szombaton történt a meghibásodás, amikor a finomtó egyik üzemét újra akarták indítani. Az RTL Híradó érdeklődésére a MOL azt közölte, hogy a hang, amit „a környező településeken is érzékelni lehetett” egy biztonsági rendszerből jött. A rendszer egy „meghibásodás” miatt lépett működésbe, amikor az üzemet megpróbálták beindítani.

Nagyok a veszteségek

Az FBSZ emlékeztetett arra, hogy hatalmas veszteségeket okoz az árstopos üzemanyag a kutak üzemeltetőinek, így a kisebb kutakon úgy döntöttek, hogy egyszerre csupán néhány liter üzemanyagot lehet majd tankolni.

Nagy bajban vannak

A kis benzinkutak tulajdonosai a héten bejelentett intézkedés következtében nem kapnak üzemanyagot a Moltól, ezért egyre nagyobb bajban vannak. Így komoly veszélybe kerülhet a kisebb települések üzemanyag-ellátása. A kis töltőállomások bezárni nem tudnak, mert akkor elvesztik az engedélyüket. A kis benzinkutak vezetői már számtalanszor felhívták arra a figyelmet, hogy szerintük itt lenne az ideje a hatósági áras üzemanyag megszüntetésének.

Levelet írtak

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálom pénteken arról írtunk, hogy levélben fordult a MOL elnökéhez, Hernádi Zsolthoz, valamint Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) azt követően, hogy kiderült, a MOL a jövő héttől nem szállít benzint és gázolajat a kis, családi benzinkutaknak.

A vidék kerülhet nagy bajba

„Nem fogadható el, hogy egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg többszáz partnere (még ha kényszerből is) ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. Nem a kényszerű partnerek megélhetése a tét, hanem az ország ellátása.  Nem a nagyvárosok számtalan benzinkútjának ellátása a tét, hanem a vidéki lakosság, a gazdálkodók ellátása” – tették hozzá.

A tartalékok felszabadítása

„Javasoljuk továbbá a stratégiai tartalékok felszabadítását, amennyiben a MOL üzemanyagellátása folyamatosan akadozik, hogy kútjaink a vidéki lakosság ellátását biztosítani tudják. Szeretnénk kérni Miniszterelnök Urat, hogy segítse a kisbenzinkutak túlélését azzal is, hogy a korábban hozott segítő intézkedések végrehajtását gyorsítsa fel, illetve hatályukat a IV. negyedévre hosszabbítsa meg, mert a III. negyedévre vonatkozó kifizetések jelentős része máig nem történt meg, a IV. negyedévre pedig csak ígéretek hangzottak el.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oranges Oil Company Budakeszi – Forrás: Facebook