Kiszivárgott az a lista, amit a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) készített arról, hogy hétfőtől mely településeken alakulhat ki üzemanyaghiány. A szervezet előzetes felmérése szerint országszerte 28 helyen lehetnek ellátási problémák a kis benzinkutakon. A listán a Pest megyei települések közül Gödöllő és Nagytarcsa és Tápióbicske is szerepel. A szövetség számításai szerint kőolajból 30, gázolajból és benzinből pedig 34 napra elegendő tartalék van az országban.

Íme, a lista

Az érintett települések listája: Molnaszecsőd, Nyírpazony, Gyöngyős, Tápióbicske, Baja, Szentantalfa, Balassagyarmat, Bakonycsernye, Kiskunfélegyháza, Nagytarcsa, Berettyóújfalu, Szászvár, Lajosmizse, Nyírkárász, Nyírbogdány, Szigetszentmárton, Pusztaszabolcs, Fehérvárcsurgó, Aba, Sárszentmihály, Pörböly, Hercegszántó, Nyíregyháza-Sóstófürdő, Besenyőtelek, Hajdúböszörmény, Demecser, Gödöllő, Berhida. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatalmas a veszteség

A továbbiakban a szövetség folyamatosan frissíteni fogja a listát. Az FBSZ emlékeztetett arra, hogy hatalmas veszteségeket okoz az árstopos üzemanyag a kutak üzemeltetőinek, így a kisebb kutakon úgy döntöttek, hogy egyszerre csupán néhány liter üzemanyagot lehet majd tankolni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nagy bajban vannak

A kis benzinkutak tulajdonosai a héten bejelentett intézkedés következtében nem kapnak üzemanyagot a Moltól, ezért egyre nagyobb bajban vannak. Így komoly veszélybe kerülhet a kisebb települések üzemanyag-ellátása. A kis töltőállomások bezárni nem tudnak, mert akkor elvesztik az engedélyüket. A kis benzinkutak vezetői már számtalanszor felhívták arra a figyelmet, hogy szerintük itt lenne az ideje a hatósági áras üzemanyag megszüntetésének.

Levelet írtak

A BudaPestkörnyéke.hu adta hírül pénteken, hogy levélben fordult a MOL elnökéhez, Hernádi Zsolthoz, valamint Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) azt követően, hogy kiderült, a MOL a jövő héttől nem szállít benzint és gázolajat a kis, családi benzinkutaknak.

Több száz kút zárhat be

Egri Gábor, az FBSZ elnöke azt mondja, így országszerte 400 kutat fenyeget a bezárás veszélye, emiatt a szakszervezet úgy gondolja, bedől az üzemanyag-ellátás hazánkban. 

Megdöbbentek

„Megdöbbenéssel fogadtuk körlevelüket, ami szerint a MOL megszünteti többszáz kisbenzinkút ellátását. Ismerjük a hatósági ár hatásait, hiszen fő elszenvedői vagyunk, és nyilván mi is azt szeretnénk, ha eltörlésre kerülne. Addig azonban, amíg hatályban van, ezzel kell élnünk, nekünk is, de a MOL-nak is.” – olvasható a Hernádi Zsoltnak címzett levélben.

A vidék kerülhet nagy bajba

„Nem fogadható el, hogy egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg többszáz partnere (még ha kényszerből is) ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. Nem a kényszerű partnerek megélhetése a tét, hanem az ország ellátása.  Nem a nagyvárosok számtalan benzinkútjának ellátása a tét, hanem a vidéki lakosság, a gazdálkodók ellátása” – tették hozzá.

Levél a miniszterelnöknek

„Tudomásul vesszük, és megértjük, hogy ezek objektív okok, és azok közé az előre nehezen kiszámítható hatások közé tartoznak, amelyek veszélyére éppen Ön hívta fel figyelmünket az Országgyűlésben 2021. október 25-én. Ettől függetlenül az intézkedés 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozást érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20%-át hozza kilátástalan helyzetbe” – írta a szövetség Orbán Viktornak.

A tartalékok felszabadítása

„Javasoljuk továbbá a stratégiai tartalékok felszabadítását, amennyiben a MOL üzemanyagellátása folyamatosan akadozik, hogy kútjaink a vidéki lakosság ellátását biztosítani tudják. Szeretnénk kérni Miniszterelnök Urat, hogy segítse a kisbenzinkutak túlélését azzal is, hogy a korábban hozott segítő intézkedések végrehajtását gyorsítsa fel, illetve hatályukat a IV. negyedévre hosszabbítsa meg, mert a III. negyedévre vonatkozó kifizetések jelentős része máig nem történt meg, a IV. negyedévre pedig csak ígéretek hangzottak el.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MOL, dunai finomító. Fotó: archív