Egy ideig nem lehet korlátlan mennyiségű üzemanyagot tankolni a vállalat töltőállomásain, meg is indokolták a döntést.

November 18-tól él a korlátozás

Az olajcég csütörtökön jelentette be, hogy másnaptól, azaz péntektől fogva korlátozza azt, hogy mennyit tankolhatnak az ügyfelek a Mol benzinkútjain. A szabály értelmében normál kútoszlopon legfeljebb 50 liter üzemanyagot lehet vételezni. A gyorstöltőkön a tankolás felső határa tranzakciónként 100 liter. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A lakosság többsége nem fogja megérezni

A Mol a limitet júniusban azért határozta meg, hogy minden fogyasztónak biztosan jusson elegendő mennyiségű üzemanyag. A cég hangsúlyozza, ez a mennyiség meghaladja az átlagos üzemanyagtöltés mértékét. Ennek okán a legtöbben semmit sem fognak érezni a korlátozásból.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Üzemanyag nélkül maradhatnak a kis benzinkutak

A Mol a jövő héttől fogva nem szállít sem benzint, sem gázolajat azoknak a kutaknak, amelyek idén tavasszal, az árstop bevezetését követően kötöttek szerződést a vállalattal. Erre azért van szükség a Mol szerint, hogy fenn tudják tartani az ellátás biztonságát.

Nem tudni, meddig lesznek korlátozások

A cég az utóbbi korlátozás kapcsán megjegyezte, hogy átmeneti jellegű. Azt azonban nem mondták meg, hogy mikor oldják fel. A jelenlegi helyzetben nem tudtak meghatározni konkrét dátumot.

Ezt mondja a Független Benzinkutak Szövetsége

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt állítja, hogy a Mol döntése alapján idehaza nem lehet többé biztonságos üzemanyag-ellátásról beszélni. A szakértő azt mondta, hogy a hazai kőolajtartalék 34 napra elég, az üzemanyagtartalék pedig ennél 4 nappal kevesebbre. A törvény ugyanakkor 90 napra biztosított ellátást ír elő.

Ezek is érdekelhetnek!

Több száz benzinkút apadhat ki

Egri Gábor szerint akár 400-500 benzinkút is érintettje lehet a Mol döntésének. Ezek a töltőállomások biztosítják a hazai üzemanyag-ellátás 30 százalékát, ami egyáltalán nem elhanyagolható szám.

Mást állít a Mol

Magyarországon a benzinársapka kihirdetése előtt körülbelül 2000 benzinkút üzemelt. A Mol azt állítja, hogy a szállítások felfüggesztése okán csak a hazai kutak körülbelül 10 százaléka szenvedhet hiányt.

Sokat kell majd sorban állni

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke figyelmezteti az autósokat, hogy számítsanak arra, hosszú sorok fognak kígyózni a kutak előtt. Értelemszerűen ebben az esetben jelentős várakozási idővel kell majd számolni, mire tankolni tudnak majd a járművezetők. A vidékieknek lehet, hogy többet kell majd utaznia, mire találnak olyan töltőállomást, ahol elérhető lesz a számukra megfelelő üzemanyag fajta.

Ez a probléma oka Egri Gábor szerint

“Ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását” – mondta Egri Gábor az RTL számára. A szövetség elnöke egyértelműen a kormány által bevezetett ársapka az oka a kialakult helyzetnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív