A Lánchíd felújítása a főpolgármester elmondása szerint az ütemtervnek megfelelően halad, és a költségkeretet sem kellett ehhez túllépni.

A próbaterhelés sikeres volt

A múlt hétvégén próbaterhelést hajtottak végre a Lánchídon. Ahogyan írtuk, a teszt jól sikerült, nem merült fel semmilyen probléma, amikor a 24, egyenként 20 tonnás teherautó felhajtott a hídra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez következik most

Miután a próbaterhelés sikeres volt, befejeződhet a híd útpályájának megújítása. Erre néhány héten belül kerülhet sor. Karácsony Gergely főpolgármester részletesen megindokolta, milyen megfontolások alapján hoztak döntéseket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Már hozzászoktak az emberek, hogy a Lánchíd nem használható

Karácsony Gergely a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben leírta, az emberek már alkalmazkodtak a felújítás miatt ahhoz, hogy nem tudják használni a Lánchidat. A szomszédos hidak forgalma eközben nem emelkedett számottevő mértékben. Korábban a Lánchíd a belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt.

Civil szervezetek fordultak a fővároshoz

Közösségi gyűlésen foglalhattak állást a Lánchíd jövőjéről a budapestiek. Bemutatták a forgalmi adatokat, konzultáltak a szakértőkkel is. A gyűlésen résztvevő fővárosiak több mint kétharmada foglalt állást a jobb levegőjű, élhetőbb város és a közlekedésbiztonság érdekében a mellett, hogy a Lánchídon a közösségi közlekedés mellett taxival, kerékpárral és gyalog lehessen közlekedni.

Döntés született

Figyelembe vették a döntéshozók azt, hogy Budapest élhető, otthonos jövőjű város legyen. December közepétől ezért a BKK-buszok, a taxik valamint a kerékpárosok tudják birtokba venni, a gyalogosok egyelőre még nem.

A gyalogos szakaszokat még fel kell újítani

A felújítás következő lépése a gyalogosok által használt szakaszok megújítása. Gyalog várhatóan a következő szakasz lezárta után lehet átkelni a Lánchídon. Erre 2023 őszén lesz lehetőség a várakozások szerint.

Több busz közlekedhet a hídon

A 16, 105 és 178 jelű busz is a Lánchídon mehet keresztül a tervek szerint. Karácsony Gergely kifejtette, hogy a híd lehető legnagyobb mértékű kihasználtsága érdekében új járatot is indítanak.

Az eredeti tervek szerint zajlik a felújítás

A főpolgármester leszögezte, hogy a híd felújítása aszerint zajlik, ahogyan eltervezték. A híd annak átadásáig munkaterületnek számít. A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán fog döntés születni. Ki fogják kérni a budapestiek véleményét is.

Fél évig tart a tesztidőszak

December közepétől tehát fél éven át a fent vázolt módon fog zajlani a tesztidőszak, azaz a Lánchíd autómentes lesz a kivételeket leszámítva. Ennek fényében a fővárosiak megalapozott döntést tudnak hozni, hogy mi legyen a jövőben a Lánchíd végleges funkciója.

A Lánchíd nem pusztán egy átkelő

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a Lánchíd több egy puszta átkelőnél. Szavai szerint “a város egységének és a polgári fejlődésnek a szimbóluma. Nem mellesleg szimbóluma annak is, hogy volt idő, amikor magánvagyonból lett közvagyon, és nem fordítva.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lánchíd – Forrás: Pixabay