A Törökugratót mindenki ismeri, aki járt már Budaörsön, vagy az M1-M7 bevezetőn. A Dechatlon-Ikea mögött magasodik, 251 méter magas fehér sziklájáról nehéz eltéveszteni. Igazi jó kirándulási lehetőség hétvégén és bármikor.

Hirdessen az agglomerációban! A BudaPestkörnyéke.hu segítségével 90 településen azonnal láthatóvá tesszük olcsón a hirdetését. Klikk ide!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A Törökugrató a Budaörs környéki hegyeknek, a Kopároknak a része, nem mellesleg pedig a teljes Budai-hegység legdélebbi csúcsa és a budaörsiek egyik kedvenc sztorija kapcsolódik az elnevezéséhez.

Forrás: Google Earth

A házak teljesen körbeveszik, van köztük úszómedencés luxusvilla és meglehetősen lepattant házikó is. A hegy a Budai tájvédelmi körzet része, de nem mindig volt ez így, erről tanúskodik az Ikea felöli oldalán a mészkőkőbánya.

A Törökugratóra szinte mindig érdemes felmenni, alig húsz perc alatt megjárható a jól kiépített kövirózsának nevezett tanösvényen. Ha a kőbánya melletti parkolóból indulsz, nem kell nagy túrára készülnöd, még kimelegedni sem fogsz.

Érdemes felmenni a csúcsra, mert nagyon szép látvány tárul elénk, egy információs tábla pedig segít eligazodni abban, hogy mit kell látnunk. Az autópályáról nézve már jól ismert hegyek, a táj és még a lakótelep is teljesen másként néz ki a csúcsról.

A Törökugrató elnevezéshez több legenda kapcsolódik, a budaörsiek kedvence az a sztori, amikor 1686-ban Buda visszafoglalásáért zajló ostrom idején a törökök erősítést kértek. A segítségül érkező törökök erre vonultak és a Biatorbágy-Budaörs közötti területen megütköztek a magyarokkal.

Naná, hogy mi nyertünk a törököket pedig üldözni kezdték eleink. A törökök vezére a hegy csúcsára menekült, s amikor látta nincs hová mennie az üldözői elől, leugratott lovával a meredek sziklafalról. Így lett állítólag Törökugrató a hegy neve.

Az M7-es érdi lejtője Budaörs felé

A sziklafal valóban meredek, a csúcsáról szép látvány tárul elénk. Jól látszanak a Kopárok valamint a Kő-hegy, amit a kis kápolnáról lehet megismerni. Innét a Csíki-hegyeket sem lehet eltéveszteni, hiszen a Budai-hegység Budaörsre néző erdős hegyvonulatát nevezik annak.

Képek: BudaPestkörnyéke.hu