Június elején szakorvoshiány miatt már kilenc hónapot kellett várni egy ultrahangra a szigetszentmiklósi rendelőintézetben, és ekkor az ultrahangon kívül néhány további szakvizsgálatra sem lehetett már időpontot foglalni az idei évre. Most kiderült, hogy azóta ez a lista tovább bővült. Jelenleg hat szakrendelés mellé írták oda, hogy „betelt”. Így 2023-ban gasztroenterológiára, kardiológiára, ortopédiára, szemészetre, tüdőgondozóba és ultrahangra már nem tudnak időpontot foglalni a rászorulók.

A szakorvoshiány az ok

A BudaPestkörnyéke.hu június elején írt arról, hogy szakorvoshiány miatt 9 hónapot kell várni egy ultrahangra a szigetszentmiklósi rendelőintézetben „Sajnálattal értesítjük, hogy ultrahang-vizsgálatra előjegyzésünk 2024 márciusáig betelt” – olvashattuk akkor a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet oldalán. De nem csak ultrahangra nem lehet erre az évre foglalni a rendelőben: a kardiológia, a tüdőgondozó, a pulmonológia és az ortopédia is érintett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nőtt az előjegyzési idő

„A szakorvos hiány miatt nőtt meg az előjegyzések ideje.” – írta a Telex kérdéseire a rendelő vezetője. A Szigetszentmiklósi Szakrendelőnek több olyan rendelése is van, amire legközelebb idén év végén lehet majd foglalni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erre az évre már alig van időpont

Az időpontot akkor is csak 2024 első hónapjaira, vagy májusra adnak. Kivételt jelentenek a sürgősnek számító betegek. a soron kívüli ellátását igénylők, illetve a műtétre várók is. Azonban ha nincs sürgős indok, akkor várni kell, nem is keveset – írta a Telex.

Szemészetre több, mint fél évet kell várni

Ezentúl olvasóink arról számoltak be, hogy más rendelésekre sem egyszerű a bejutás, előfordul, hogy a szemészetre több mint fél évet kell várni. A reumatológiára nagyjából három hónap a várakozás, míg vérvételre 3-4 hétnél előbb szintén nem lehet bejutni.

A legfrissebb hírek szerint

A legfrissebb hírek szerint jelenleg hat szakrendelés mellé írták oda, hogy „betelt”. Így 2023-ban az alábbi szakorvosi vizsgálatokra nem tudnak a betegek időpontot foglalni Szigetszentmiklóson: gasztroenterológiára, kardiológiára, ortopédiára, szemészetre, tüdőgondozóba és ultrahangra Ezenkívül betelt az idei naptárja a két bőrgyógyász és a két pulmonológus szakorvos közül az egyiknek, a mammográfiás szakrendelés pedig szünetel az intézetben. Mammográfiára két budapesti intézménybe irányítják át a betegeket.

Vannak kivételek

Ugyanakkor valamennyi szakrendelés meghatározta azokat a kivételeket, amelyek esetében ezen időszakban is adnak előjegyzési időpontot. Ultrahang esetében például a daganatgyanús, illetve onkológiai kezelés alatt álló betegek 2 héten belül vizsgálatra kerülnek.

Több, mint 170 ezer ember egészségéért felelnek

Ennek az egy intézménynek gyakorlatilag az egész Csepel-szigetet, és a dél-pesti régió több települését is el kell látnia. Egyes szakrendelések ellátási területéhez 170 500 fő, más szakrendelések (mint pl. az ultrahang) ellátási területéhez 125 000 fő lakos tartozik.

Ez lehet a megoldás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatta a szigetszentmiklósiakat, hogy teljeskörű ultrahang diagnosztika, ortopédia, gasztroenterológia, szemészet, kardiológia, tüdőgyógyászat szakmák vonatkozásában mely egészségügyi szolgáltatók rendelkeznek intézetükkel megegyező területi ellátási kötelezettséggel. Tehát az intézet területi ellátási kötelezettségébe tartozó lakosok előjegyzési időpontot kérhetnek azokra a helyekre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Google Street View