A cukorbetegség elleni csodaszert ígérik a csalók, akik sok tízezer forintot kérnek a hamisított termékeikért. A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi lánya tehetetlen az ügyben, a nyerészkedők mindig visszatérnek.

Ízléstelen nyerészkedők tűntek fel

Kétségbeesetten fordult a nyilvánossághoz Lopes-Szabó Zsuzsanna, aki decemberben elveszítette édesapját. A legendás Szabó Gyuri bácsi 94 évesen ment el. Mint kiderült: ízléstelen nyerészkedők próbálnak visszaélni azzal, amit a természetgyógyász még életében felépített. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ál-honlapokat készítettek

A csalók már a család honlapjához hasonló oldalakat is létrehoztak. Ezzel akarják eladni kétes termékeiket, amikhez sem a bükki füvesembernek, sem a családjának nincs közé. „Apám halála után mindenkinek elmondom a receptet a cukorbetegség leküzdésére” – ígéri egy hamis honlap Zsuzsanna fotójával, de ezzel még nincs vége az ízléstelenségeknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Félrevezetik a cukorbetegeket

„Most, hogy édesapám elment, megnövekedett az érdeklődés a gyógyteái iránt is, a csalók ezt kihasználva kaphattak vérszemet. Azt hirdetik, hogy apám és én feltaláltuk a cukorbetegséget gyógyító tablettát, az egyik filmünkből pedig konkrétan kivágtak egy részt, amin én beszélek, de teljesen más szöveg hallatszik, mintha a csodaszert hirdetném – mondta a Blikknek Lopes-Szabó Zsuzsanna.

Valódi termékeket is árulnak

A legdurvább, hogy valódi terméket is árulnak a csalók, amit az álhonlapokról meg lehet rendelni és sajnos már sokan bedőltek az ígéreteknek.

Náluk reklamálnak a becsapottak

„Különféle termékekkel jöttek hozzánk vásárlók, hogy csalódtak vagy gyanúsnak találják és kérik vissza a pénzüket. Harminc-negyvenezer forintokról beszélünk. Közben nekünk is kellemetlen, mert nem tudjuk visszatéríteni, hiszen nem tőlünk származik a termék. Rossz érzés, hogy sokakat becsapnak, akik bíznak bennünk – fakadt ki a legendás füvesember lánya.

„Komplett bűnszövetkezetről lehet szó”

Mint a Györgytea Kft. ügyvezetője, Zsuzsanna azt kéri, kizárólag az ő honlapjukat keressék fel az érdeklődők. A nő úgy gondolja, egy komplett bűnszervezetről van szó. „Valahol előállítanak egy terméket, amiben jó esetben szőlőcukor, vagy csak vitamin van, rosszabb esetben az egészségre káros termék, aztán ezt egy üzemben összerakják, csomagolják, a mi nevünkkel visszaélve eladják, egy futár kiviszi, komplett a folyamat. Hihetetlen, hogy milyen károkat okoznak, és mégsem lehet elcsípni őket” – fogalmazott Zsuzsanna.

Megtették a lépéseket

A család megtette a szükséges lépéseket, a rendőrséghez, az adóhatósághoz, a fogyasztóvédelemhez fordultak. A Facebookon felbukkanó álhirdetéseket tiltják. Ez persze nem könnyű, hiszen ahogy letiltanak egyet, hamarosan újabb jön a helyébe.

94 évesen távozott közülünk

A BudaPestkörnyéke számolt be arról, hogy Szabó György decemberben, életének 94. évében hunyt el. A bükki füvesember, családja körében, bükkszentkereszti otthonában halt meg.  Mindenki Gyuri bácsija a róla készült, nemrég bemutatott portréfilmben azt mondta, „halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet”, és ezt az utat, azaz az életünket, az egészségünket gondoznunk kell.

Népgyógyászati alapok

Szabó Gyuri bácsi, Miskolcon született, 1928. április 15-én. A legendás bükki füvesember neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A népgyógyászat alapjait még gyerekként nagymamájától sajátította el. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, majd élelmiszerkereskedelem területen dolgozott. 1988-ban, nyugdíjba vonulását követően fordult ismét a természetgyógyászat felé. 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzett.

Családi vállalkozás viszi tovább a tudását

A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítóját 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a bükki füvesember. Fotó: gyogytea.hu