A külügyminisztérium nem fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, így jogerőre emelkedett, hogy nem lehet kilakoltatni az úgynevezett OPNI-házak lakóit. Mégsem nyugodhatnak meg teljesen az ott élők.

Elitgimnáziumot építettek volna

A külügyminisztérium fizetős elitgimnáziumot akar építeni a volt pszichiátria területére, a négyszázezer négyzetméteres területen viszont nemcsak a régi pszichiátria épülete áll, hanem két bérház is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tartották be az ígéretet

Korábbi ígérete ellenére a Szijjártó Péter vezette minisztérium lakáskiürítési pert indított az itt élők ellen – írta meg a szabadeuropa.hu.  

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Cserelakás illeti meg őket

A bíróság 225.000 forint perköltség megfizetése mellett kimondta, hogy helyes az ügyvédi érvelés, miszerint a lakástörvény alapján cserelakás illeti meg az OPNI-házak lakóit.

Szolgálati lakások voltak

Még a hetvenes években szolgálati lakásként kapták az ingatlanokat a pszichiátria dolgozói. Az értékes budai telken fekvő pszichiátriát 1868-ban adták át, és 2007-ig működött. Bár az OPNI bezárásával megszűnt az ott dolgozók ottani munkahelye, a legtöbben valamely másik egészségügyi intézményben folytatták ugyanazt a munkát.

Minifaluként működött

Az annak idején az OPNI amolyan minifaluként működött, volt saját asztalosa, hentese, varrodája. Az itt dolgozók itt éltek, az OPNI területén, és itt élnek most is még néhányan a piros és kék házban.

Perbe fogták őket

A most pert nyert Naszályi Nórának már a nagyszülei is a pszichiátria területén laktak, Nóra ide járt oviba, iskolába, gyakorlatilag itt töltötte egész életét. De nemcsak Nórát, hanem a kilencvenéves Aranka nénit is perbe fogták, akinek a családja a húszas évek óta él a Lipót területén, olvashatjuk a cikkben.

A kilakoltatás réme

Habár a jelenlegi ügyben az alpereseknek kedvező ítélet született, továbbra is több, volt egészségügyi dolgozót fenyeget kilakoltatás. Szepesházi Péter ügyvéd ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy „Nórát ugyan múltbeli okból nem tehetik ki a lakásából, de jövőbeni okból igen”. 

Nem kapnak számlákat

A lakók évek óta nem kapnak számlát sem a lakbérről, sem a közüzemi költségekről, ami könnyen lehet a külügynek hivatkozási alap egy újabb perben – tájékoztatta a Szabad Európát Szepesházi Péter ügyvéd.

Hasonló cipőben a Lovi dolgozói

Szomorú érdekesség, hogy nemcsak az OPNI, hanem egy másik, korábbról ismert vállalkozás egykori munkatársai is hasonló cipőben járnak.  Továbbra is kilakoltatás fenyegeti a „Lovi” korábbi dolgozóit és hozzátartozóikat, akik ma is szolgálati lakásokban élnek a Kincsem Park közelében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az OPNI. Fotó: Wikipédia.