Ismét új parkolási övezeteket hoznak létre a kerületek, több meglévő zónát pedig drágább zónává minősítenek át. Erről is szavazni fog a Fővárosi Közgyűlés november 29-én. A változás a 9., 11., 12., és 14. kerületeket érinti.

Új parkolási zónák

Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy októbertől és november közepétől új parkolási zónákat alakítanak ki a főváros küldő kerületeiben. Zuglóban November 15-től fizetős a Mexikói út – Egressy út – Róna utca – Mogyoródi út – Nagy Lajos király útja – Fogarasi út által határolt övezet. Az új terület 1140-es zónakóddal található meg, az eddigi 1141-es zóna is beolvadt ebbe az övezetbe. Ez “C” zóna lett, vagyis 300 forintba kerül óránként a parkolás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Változások Kelenföldön

Kelenföldön is változások történtek. Az elmúlt hónapokban Újbudán is fizetőssé vált a közterületi parkolás a kelenföldi területek nagy részén. Az új zónákat a 3116 és 3117 zónakód alatt lehet megtalálni a mobilapvplikációkban. Kelenföld nagy része szintén 300 forintos övezet lett, de figyelni kell, mert vagy 450 forintos “B” zóna is a kerületben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kerületi önkormányzatok kérik a változást

A legújabb változtatás szintén érinti a 11. kerületet, Újbudát, valamint Zuglót, Ferencvárost és a Hegyvidéket, vagyis a 12. kerületet. A javaslat indoklásában szerepel, hogy az elmúlt időszakban az egyes kerületi önkormányzatoktól érkezett, a parkolási övezetekkel kapcsolatos javaslatok átvezetése érdekében nyújtották be a javaslatot.

Telítettségi vizsgálatok

Az övezetek bővítését érintő kérelmek telítettségi vizsgálattal alátámasztottak. A zónák közti átsorolásokat pedig a kerületek által a parkolásüzemeltetés során szerzett tapasztalatok indokolják. A fővárosi Közgyűlés javaslata az alábbi módosításokat tartalmazza:

Drágább lesz a 9. kerület egy része

A 9. kerületben a „C” várakozási övezetet, vagyis a 300 forintos zónát bővítik a Vágóhíd utca – Üllői út – Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt területtel.

Megugrik a parkolási díj Őrmezőn

A 11. kerületben az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerül, ezzel 200 helyett, 300 forint lesz óránként a parkolás. Az indoklás szerint a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében teszik ezt. 

Bővítik a zónákat a 11. kerületben

A 11. kerületben a Hegyalja út – Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt terület, beleértve a határoló utakat is, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hossza bevonásra kerül „C” várakozási övezetbe.

Változás Zuglóban és a Németvölgy útnál

A 12. kerületi 9814/9 hrsz.-ú ingatlan (Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál) átsorolásra kerül „B” várakozási övezetből „A” övezetbe. A 14. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak u. – Vezér u. – Egressy út – Lőcsei út – Szugló u. – Fűrész u. – Bosnyák u. – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti területet bevonják a várakozási övezetbe. 

Egyre nagyobb a fizetős övezet

Az újabb változásokkal Budapest területének jelentős része fizetős övezet lesz. Mivel az agglomerációból érkező autósok várhatóan a parkolási övezetek szélén teszik le az autójukat, hamarosan ismét nőhetnek majd a fizetős övezetek, hiszen a lakók majd azzal fognak szembesülni, hogy nincs parkolóhelyük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt találod Budapest fizetős parkolási övezeteit.

Kiemelt kép: illusztráció