Vasárnap változik a MÁV-Volán-csoport menetrendje. A módosítások a vasútvonalak mintegy harmadát, és a Volánbusz számos távolsági és helyközi buszjáratát, valamint több HÉV-vonalat is érintenek. A cégcsoport szerint a mostani menetrend-módosítás főként az észak-pesti elővárosi térségben élők utazását könnyíti meg.

Élhetőbb lesz a reggeli csúcsidő

Az új menetrend szerint Mátra InterRégió elnevezéssel új, óránkénti közvetlen összeköttetés jön létre Budapest és Gyöngyös között. A Mátra és az Agria InterRégió vonatokkal együtt reggel csúcsidőben 15 percenkénti kiszolgálás valósul meg Aszód, Bag, illetve Isaszeg, Pécel felől a főváros irányába. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jönnek a KISS motorvonatok!

A kiemelt napszakokban a hatvani és gyöngyösi vonalon is forgalomba állnak az elődeinél jóval több utas befogadására képes KISS motorvonatok. Budapest és Gyöngyös között csak hétköznapokon, Budapest és Eger között hétvégén is közlekednek az emeletes járművek. A Tokaj és a Hernád-Zemplén InterCityk vasárnaptól megállnak Hatvanban, Budapest és Hatvan között felármentesen vehetik igénybe az utasok az InterCityket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újrakezdés Vác és Aszód között

December 11-étől újraindul a 2009 óta szünetelő személyszállítás Vác és Aszód között. Hét pár S77-es jelzésű vonat közlekedik majd naponta, hétvégenként a FLIRT motorvonatok szállítják az utasokat.

Esti sűrítés

Dinamikusan nő az utasforgalom a Budapest környéki elővárosi vonalakon a számos fejlesztésnek és a szinte kizárólag korszerű motorvonatok közlekedésének köszönhetően. Az utasigényekhez igazodva hétköznap esti órákban és hétvégén napközben a legnagyobb utasforgalmú elővárosi vonalakon sűrűbben közlekednek a vonatok a menetrendváltástól, félórás követés lesz a 60 perces helyett.

Új járatok!

Gödöllőről, Bagról, Hévízgyörkről, Galgahévízről, Turáról, Aszódról, Kartalról, Vesegről, és további dél-nógrádi településekről új járatok indulnak Újpest-Városkapu végállomással csúcsidőben 30 percenként, hiszen a térségből sokan utaznak Észak-Pestre. Ezáltal Újpesten az M3-as metróra, továbbá Újpalota és a Mexikói út felé is kedvezőbb átszállási lehetőség nyílik. Budapest más területei felé pedig a Keleti pályaudvarra érkező, gyakrabban közlekedő vonatokat ajánlja a MÁV, melyekről az M2-es és M4-es metró is elérhető.

Változik a H5-ös HÉV menetrendje

December 11-étől változik a H5-ös, a H8-as és a H9-es HÉV menetrendje is. A H5-ös HÉV vonalán tanítási időszakokban valamennyi munkanapon azonos időpontokban indulnak a vonatok. A menetrend a tanítási szünetek munkanapjain is egységessé válik, azonban – az utasforgalmi igényekhez igazodva – e két időszak menetrendje továbbra is eltér egymástól. A H8-as és a H9-es HÉV-vonalon egyes vonatok indulási időpontjai kismértékben módosulnak.

Integrált tarifaközösség

A budapesti agglomerációnak az egyik nagyon fontos szeletében, a hatvani vonal mentén létrejön a teljesen integrált MÁV-START, Volánbusz, HÉV tarifaközösség. A vasúttal és autóbusszal utazók számára kedvező áron, közös bérlettel nyílik lehetőség a vonatok, a H8-as HÉV és az autóbuszok együttes igénybevételére a Budapest és Gödöllő—Szada, a Budapest és Gödöllő—Valkó—Vácszentlászló—Zsámbok, a Budapest és Aszód, a Budapest és Gyöngyös, valamint a Budapest és Bag—Hévízgyörk—Galgahévíz—Tura viszonylatok esetében.

Ahol nincs változás

A Volánbusznál az előzetesen meghirdetett változások nem lépnek érvénybe Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében. A régió érintett településeiről beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek felülvizsgálatának eredményeként az autóbuszközlekedés rendje változatlan marad.  További változás az előzetesen meghirdetettekkel ellentétben, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, az új járatok forgalomba állítására később kerül sor.

Újra nő az utasszám

Az előzetes számítások alapján az idén akár a 131 milliót is elérheti a MÁV-START járatain utazók száma, ebből 43 millióan a budapesti elővárosban, 22 millióan a regionális vonalon választották a vasutat. A járványhelyzet okozta 20-30 százalékos visszaesést követően az utasszámok már közelítenek a 2019-es adatakhoz, a távolsági forgalomban utazók száma már meg is haladja a két évvel ezelőtti szintet. A Volánbusz pedig 530 milliós utasszámot vár az idei évre.

700 millió a terv

A remények szerint a jövő évben akár 700 millió utas közösségi közlekedéséről kell gondoskodni. Az új vasúti menetrendről részletes tájékoztatást lehet találni MÁV honlapján, a vasúttársaság vonalankénti menetrendje pedig az ELVIRA-ban és a MÁV alkalmazásban böngészhető. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: KISS motorvonat. Fotó: