A közgyűlés döntött arról, hogy a közterületekkel határos épületek homlokzatára nem lehet ilyen hirdetéseket kitenni. Közben arról is döntés született, hogy 300 mikromobilitási pont létesül Budapesten, így az elektromos rollereket talán nem dobálják el az utcán az emberek.

A közterület mindenkié

„Van egy érték Budapesten, amit nem védünk eléggé, ezt az értéket pedig közterületnek hívják. Sűrűn lakott településen élünk, így sajnos nagyon kevés van belőle. És mivel a közé, márpedig ebben az országban a közérdek rendre háttérbe szorul a magánérdek mögött, a magánhasználat folyton felzabálja a köz területeit. Akkor például, amikor rollereket szétdobálva hagyjuk a tereken, és akkor is, amikor gyönyörű épületeinket illegálisan plakáthelyszínekként kezeljük. Na, ennek vetünk most véget.” – írja a közösségi oldalán Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vége a gigareklámoknak

A közgyűlésen döntöttek arról, hogy visszaszorítják az épületeket elfedő reklámhálókat A szabályozás pontosításával a fővárosi közterületekkel határos épületek homlokzatára a járdák fölé benyúló reklámhordozók, illetve ezek tartó- és világítószerkezetei csak a közterület tulajdonosának, vagyis az önkormányzat engedélyével szerelhetőek fel, a tényleges hirdetőfelület pedig nem lehet nagyobb, mint 9 négyzetméter. A gyakorlatban ez a szabálytalanul, engedély nélkül kihelyezett reklámhordozók leszerelését is lehetővé teszi.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Letakarták az ablakot

A műemléki épületeket gigareklámponyvákkal letakaró, a világörökségi panorámába belerondító reklámcégekkel több kerületben is harc folyik. A 2. kerületi önkormányzatnál már érintett lakó is panaszkodott, hogy akarata ellenére takarták le az ablakát, nem lát ki a hirdetéstől.

Kiküldték az értesítéseket

Őrsi Gergely, 2. kerületi polgármesternek új muníciót adott a közgyűlés döntése. A fővárosi rendelet június 1-ji hatályba lépése után rögtön mennek ki az értesítések a reklámcégeknek, valamint maguknak a termékeiket a reklámhálón hirdető cégeknek is, hogy hirdetésük szabálytalan, ellentétes a településkép védelméről szóló rendeletével, és árt a városképnek – írja a Telex.

Leszedik a hirdetést

A polgármester nemrég két, a világörökségi panorámába belógó reklámhálón hirdető cégnek is bekommentelt a Facebook-oldalára, nem kis kavarodást keltve. Az egyik cég, a Yettel kivizsgáltatta a hirdetések jogszerűségét, és bár jogászaik szerint erre 2024-ig lehetőségük lenne, ígéretet tettek arra, hogy le fogják szedni a reklámhálót, mondta a kerületi polgármester.

Rollerkáosz

A közgyűlésben döntöttek arról is, hogy rendezett rollerparkolókkal számolják fel a rollerkáoszt. Mikromobilitási pontokat hoznak létre, hogy csak ott lehessen felvenni és letenni a közösségi rollereket.

300 pici parkoló

Ezekkel a pontokkal biztosítanák, hogy ezentúl ne heverjenek a városban szanaszét a kölcsönzött rollerek és kerékpárok. A tavaszi hónapok során több, mint 300 parkoló pontot alakítanak ki a kerületekkel közösen.

Elkezdődött az építés

A pesti belvárosban már elkezdődött a mikromobilitási pontok telepítése a legforgalmasabb főutak mentén, így a Kiskörúton, a Nagykörúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Üllői úton. A 7. és a 8. kerület belső részein már kisebb utcákban is találkozhatunk számos mikromobilitási ponttal, ezeken a helyeken már látszik, milyen sűrű lesz majd a hálózat.

Budai oldalra is kiterjesztik

A bővítés hamarosan a 6. kerületben folytatódik. Az év folyamán a budai belvárosra is kiterjesztik a rendszert, valamint a pesti oldalon is folyamatosan növelni fogják a mikromobilitási pontok számát.

Névpályázat

Közben pályázatot hirdetett a Városháza a mikromobilitási pontok átnevezésére. Mindenki érzi, milyen béna a „mikromobilitási pont” elnevezés, de egyelőre nem jutott más senkinek sem az eszébe. Ha van ötleted, te is pályázhatsz, ide kattintva eléred a részleteket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció