A Budapesti 11. és 22. Kerületi Ügyészség eredményesen állított bíróság elé egy 28 éves férfit, aki másfél hónappal ezelőtt, a Móricz Zsigmond körtéri végállomáson várakozó villamoson, egy alvó utas kezéből vett el egy mobiltelefont. A kifosztásnak szemtanúja volt egy másik utas, aki az elkövető után ment, és hívta a rendőröket. A bíróság a vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A villamoson történt

A vád szerint a vádlott 2023. szeptember 10-én késő este a 11. kerület, Móricz Zsigmond körtéren várakozó egyik villamoson észrevette az egyik ülésen alvó sértettet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elvette a mobilját

A férfi odalépett az alvó férfihoz, majd a védekezésre képtelen állapotát kihasználva, kivette a sértett kezében tartott 90.000 forint értékű mobiltelefont, majd leszállt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Látta egy utas

A kifosztást észlelte egy másik utas, aki először megpróbálta felébreszteni a sértettet, majd az elkövető után sietett, akit a rendőrök a helyszínen elfogtak.

Gyorsított eljárás

A kerületi ügyészség a büntetett előéletű férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé, amelynek eredményeként őt a bíróság bűnösnek mondta ki, és 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Videó is készült:

Nem ez az első ilyen

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta a Budapesti 6. és 7. Kerületi Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik még júliusban, a Teréz körútnál segítségüket ajánlották egy földön ülő férfinak, ám valójában csak ki akarták használni, hogy a férfi erősen ittas, ugyanis miután felsegítették és egy közeli megállóba kísérték, kifosztották.

Jöttek a rendőrök

A térfigyelő szolgálat munkatársai azonban észlelték és figyelemmel kísérték a két férfi akcióját, majd a rövid időn belül helyszínre érkező járőrök elfogták őket. A két férfinál meg is találták az elvett pénzt és a sörnyitót.

Mehetnek a börtönbe

A Budapesti 6. és 7. Kerületi Ügyészség a két férfit kifosztás bűntettével vádolja, és velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.

Mindent felvett a kamera

A döbbenetes kifosztásról egyébként felvétel is készült, amin jól látható, hogy a két tettes összebeszél, mielőtt segítséget színlelve odamennének a részeg férfihoz.

Egy másik júliusi eset

Júliusban egyébként történt még egy hasonló eset, akkor a Liszt Ferenc téren, egy padon alvó férfitól lopták el az értékes mobiltelefonját. A bíróság a visszaeső vádlottat 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. 

Augusztusban is elkaptak valakit

Ezek után augusztusban is hasonló eset történt: mint arról beszámoltunk 2023. augusztus 23-án, délután, a 10. kerület, Kőrösi Csoma Sándor úton egy férfi észrevett egy ittasan a földön alvó nőt és azt, hogy a válltáskája mellette hever a földön. A férfi odalépett a sértetthez, ellopta a táskáját, majd az Élessarok irányába távozott.

Szintén a kamera segített

A kifosztó az elorzott táskából kivette a nő iratait, azokat eltette, a személyes holmikat tartalmazó táskát egy hulladékledobóba rejtette. A bűncselekményt a közterület-felügyelet munkatársa a térfigyelő kamerán keresztül észlelte, majd értesítette a rendőrséget és egy másik közterület-felügyelővel együtt felkutatták és a helyszín közelében visszatartották a terheltet.

Bűnös

A kerületi ügyészség – a büntetlen előéletű és beismerő vallomást tevő – férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé, amelynek eredményeként őt a bíróság, váddal egyezően, kifosztás és közokiratokkal visszaélés bűntettében bűnösnek mondta ki, és ezért 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, a büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős, írtuk meg pár hete. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ügyészség videórészlet