Országosan 0,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2023 második negyedévében az előző negyedévhez képest, éves szinten viszont – kilenc év után először – csökkenést mért az MNB, 0,8 százalékot. Az inflációt is figyelembe véve, reál értelemben ugyanakkor már 18,5 százalékos az árcsökkenés egy év alatt. Ezt azonban egy hosszú ideje tartó drágulási hullám előzte meg – derül ki az Ingatlannet.hu elemzéséből. 

Lassult a növekedés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásár-indexének friss értékei szerint jelentősen lassult a  lakásárak növekedési üteme az előző évhez képest a fővárosban és a vidéki városokban, a községekben pedig érdemi csökkenés látható. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A második negyedév

Az idei második negyedévében országosan 0,5 százalékkal emelkedtek az árak az előző negyedévi 2,6 százalék után. Az előző évhez képest viszont a nominális növekedési ütem – az előző negyedévi 6,6 százalékról – kilenc év után először negatív tartományba, mínusz 0,8 százalékra csökkent. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ha az inflációt is nézzük

Az inflációt is figyelembe véve, reál értéken pedig éves szinten 18,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. Tavaly a második negyedévben viszont még rekord drágulást mértek, tehát volt honnan csökkenni. Ráadásul a mostani jelentős árkorrekciót egy hosszú ideje tartó, folyamatos drágulási hullám előzte meg, így az ingatlantulajdonosok még így is nagy nyerésben vannak – hívja fel a figyelmet a friss adatokat elemző Ingatlannet.hu.

Ez a helyzet a fővárosban

A fővárosban 2023 második negyedévében 1,1 százalékkal nőttek az árak az első negyedévhez képest. Éves szinten viszont jelentősen lefékezett az áremelkedés üteme: az előző negyedévi 11,3 százalékról 4,9 százalékra.

Vidéken

A vidéki városokban a megelőző negyedévi 4,3 százalékos drágulást követően a második negyedévben már 1,0 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, éves összevetésben így 9,5 százalékról 1,1 százalékra lassult az éves lakásár-dinamika. 

A községek

A községekben megállt a lakásárak három negyedéven át tapasztalt csökkenése és negyedéves alapon 2,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak, de éves szinten így is érdemi, 8,1 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Éves szinten

A régiók többségében a városi lakásárak a stagnálás közelébe lassultak éves szinten, míg negyedéves alapon széttartó folyamatok voltak jellemzőek. Éves szinten az észak-alföldi és a közép-magyarországi régió városaiban a lakásárak csekély mértékű, 0,3 és 0,4 százalékos csökkenése volt tapasztalható.

Kismértékben

A legtöbb régióban azonban még kismértékben, 0,3 és 1,9 százalék között nőttek a lakásárak, csak a nyugat-dunántúli régió városait jellemezte ennél magasabb, évi 5,1 százalékos lakásár-emelkedés. Negyedéves alapon az észak-alföldi régióban 3,1 százalékos, a dél-alföldi régióban 2,9 százalékos, a nyugat-dunántúli régióban pedig 1,5 százalékos volt a lakásárcsökkenés, míg a többi területen tovább emelkedtek a lakásárak – emeli ki elemzésében a Bank360 Csoporthoz tartozó Ingatlannet.hu. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez is érdekelhet:

Újabb információk derültek ki a CSOK Pluszról, ennek nagyon sok család fog örülni

Kiemelt kép: Illusztráció