A magyarok által is kedvelt nyaralóhelyen, a Kanári-szigeteken, La Palma szigetén kitört a Cumbre Vieja tűzhányó. El Pasóbol, a sziget déli részén hatalmas robbanást jelentettek, a sziget fölött pedig óriási hamufelhő tornyosul. A BudaPestkörnyéke.hu elérte a Kanári-szigeteken élő Konczlik Lillát, a TV2 korábbi szerkesztőjét. A vulkán kitörését közvetítő élő videót a cikkünk alján lehet megnézni.

15 centit emelkedett a föld

„Nagyjából 7-8 napja kezdődtek a földrengések, 400-nál is többször rengett a föld azon a szigeten és néhol 15 cm-t emelkedett a földfelszín, eddig bírta a hegy, mára kitört.” – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak a Kanári-szigetek egy másik, a kitöréstől távolabbi szigetén, Tenerifén élő Konczlik Lilla, aki párjával, Piskor „Pite” Zoltánnal a Covid előtt költöztek ki és erről több cikket is írtak itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.
Ide kapcsolódik: Budakesziről Tenerifére költözött a család, hogy új életet kezdjenek, de olyan történt velük, amire nem is számítottak

Füstölő vulkán

Konczlik Lilla elmondta, hogy tőlük nem látni a vulkán füstjét és a földrengéseket sem érezték, hiszen La Palma szigete Tenerifétől majdnem 200 km távolságra van, ők is a Reuters élő videóközvetítésében látják a vulkánt. A videót a cikkünk alján lehet megnézni, Lilláék tenerifei weboldalát pedig ide kattintva lehet elérni.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Mindenki tudja a dolgát

Személyi sérülés eddig nem történt – mondta a TV2 Tenerifén élő korábbi munkatársa, aki hozzátette: roppant felkészült a helyi kormány, profin megy a lakosság tájékoztatása és az intézkedések. Mindenki tudja a dolgát – fogalmazott a tévés, akinek a Sunwhere Tenerife elnevezéső Facebbok-csoportját itt éred el.

Hatalmas robbanás

A hírügynökségi jelentések szerint El Pasóbol, a sziget déli részén hatalmas robbanást hallottak, a sziget fölött pedig óriási hamufelhő tornyosult. A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, jelezve, hogy láva készül a felszínre törni.

Kitelepítés

A La Palma szigeten élőket figyelmezették, csomagoljanak össze, készítsék össze az irataikat és a gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést. Egyelőre nem utasították őket lakhelyük elhagyására. Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sanchez vasárnap délután bejelentette, hogy a nap folyamán a helyszínre fog utazni.

50 éve volt legutóbb kitörés

La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguia vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

Forró pont

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportja Afrikától 200 km-re az Atlanti-óceánban. A szigetek egy úgynevezett forrópont felett keletkeztek, ezért kizárólag vulkanikus kőzetekből állnak, mindegyikük közepén egy-egy vulkánnal.

Térképen a most kitört Cumbre Vieja tűzhányó

Az alábbi videóban élőben nézheted a vulkán tombolását

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból