24 év múltán vettek csak észre egy adminisztrációs hibát, amely miatt majdnem feltúrták a kisoroszi Szigetcsúcsot. A sok ezer ember felháborodását kiváltó projekt nem hiányozhatott túlságosan Vitályos Eszter államtitkárnak, hiszen a Fidesz-KDNP a hírek szerint őt indítja Pest 3-as számú választókerületben a mostani képviselő, Hadházy Sándor helyett. A térséget aktívan járó Vitályos mellett az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója, egy gyümölcstermesztő cég munkatársa és a Jobbik-frakció egykori sajtófőnöke is pályázik a helyre az előválasztáson, amelynek a turizmus a kiemelt kampánytémája. Az agglomerációs választókerületek aktualitását bemutató cikksorozatunkban most Szentendre környékére, a Pest 3-as körzetre kerül sor.

17 település, több mint 105 ezer lakos

A Pilis-Dunakanyar, azaz Pest 3-as számú választókerülete összesen 17 települést foglal magába: Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszántó, pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Üröm, Visegrád. Több mint 105 ezer ember él itt. Az előválasztáson indul Katona Andrea (LMP), Buzinkay György (Momentum), Kóder György (független, LMP-s támogatással), valamint Pál Gábor (Jobbik). A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emmi-államtitkárt indítanak Hadházy helyére

A fideszes Hadházy Sándor 2018-ban 46,11 százalékkal nyert a választókerületben. Az ellenzék szerint jó esélyük van nyerni. A Visegrádot 20 évig (1990-2010) irányító Hadházy helyett a kormánypárt a hírek szerint az erőforrási tárca uniós fejlesztésekért felelős államtitkárát, Vitályos Esztert indítja el országgyűlési képviselő-jelöltnek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Buday szakácskönyvével és a CÖF-fel kampányol

Facebook-oldala alapján igen sűrű az államtitkár programja. Egyik nap Pomázon adja át a Sashegyi Iskola új tornapályáját, egyik másik nap Törökbálinton ünnepli a veterán vívókat. Visegrádon például a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórummal járt, akikkel többek között óvodáknak adtak át befőzőautomatákat. A CÖF egy szakácskönyvet is készített a mesterszakács Buday Péter közreműködésével, amiben az egészséges táplálkozást népszerűsítik a közétkeztetésben, ezt a kötetet is bemutatták. “A mesterszakács és a Magyar Kormány, egyaránt elkötelezett a közétkeztetés és gyermekétkeztetés minőségi javulását eredményező menzareform mellett” – írta a Facebookon Vitályos. 

Kisoroszit lefújták, túl nagy volt a botrány

Túl sokan tiltakoztak, ezért már a fideszes képviselő-jelölt is azt kéri a kormánytól, állítsák le Kisoroszinál a Szigetcsúcs beruházást – írta meg portálunk néhány hete. Szeptember elején már lezárták a területet, hogy felvonuljanak a gépek és elkezdődjön a munka, majd váratlanul leállították az egész projektet, a Kisoroszi Szigetvédők petícióját 6 ezren írták alá. Arra kérték Tarnai Richárdot, a Pest megyei kormányhivatal vezetőjét, hogy lépjen fel a beruházás ellen, majd maga Vitályos is azt kérte a kormánytól, ne induljon el a munka.

Védetté vált a Szigetcsúcs, 24 évig nem vettek észre egy hibát

A kisoroszi szigetcsúcs hivatalosan is a Duna-Ipoly Nemzeti Park része lett – erről a napokban jelent meg miniszteri rendelet, amit a hvg.hu írt meg. Bár ennek eddig is így kellett volna lennie, Nagy István agrárminiszter szerint egy 24 évvel ezelőtti adminisztrációs hiba a ludas, hogy eddig a Szigetcsúcs nem került a parkhoz. E hiba miatt kezdhette beküldeni a munkagépeket a helyi önkormányzat, ám most végül le kellett állítani. A mostani határozattal védetté vált a partszakasz, azt ugyan nem tudni, hogyan és miért szúrták ki éppen most a csaknem negyedszázados hibát.

Jobbik: eddig nem kérdezték meg az embereket

A választókerület jobbikos indulója, Pál Gábor szerint egyértelműen a közelgő választás miatt táncolt vissza a beruházástól a kormánypárt. “Vitályos Eszter Emmi-államtitkár – aki térségünk 23 éve semmittevő képviselője, Hadházy Sándor helyett indul majd a jövő évi választásokon – azzal indokolta a kései döntést, hogy „a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni”. Csakhogy eddig hasonló kérdésekben soha nem kérdezték meg a helyi közösségek véleményét. Persze most jön a választási kampány, másik arcot kell mutatni, s nyilván bemérték, hogy a helyi lakosság nem volt felhőtlenül boldog a még nagyobb forgalmi terheléstől és a szigetcsúcsot átformáló beruházástól, amelyről korábban a kutya sem kérdezte meg őket, de még a terveket sem véleményezhették” – sorolta Facebook-oldalán Pál Gábor, aki szerint a projekt leállásával megindulhat a pereskedés a pénzekért.

Volt újságíró, könyvtári főigazgató, gyümölcstermesztő is indul

A jobbikos Pál Gábor újságíró volt, mielőtt 2010-től a Jobbik-frakció sajtófőnöke, majd kommunikációs tanácsadója lett. 2019 óta szentendrei önkormányzati képviselő. Pest 3-as számú választókerületének helyéért indul még Katona Andrea (LMP), az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója, aki Magyar György ügyvéddel egyesületet is létrehozott KARD (Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért) néven. Katona 2012 végén azzal is bekerült a hírekbe, hogy motoros tolvajok a piros lámpánál kirabolták, mire ő üldözőbe vette őket, az egyik tettes pedig halálos balesetet szenvedett. A választókerületben indul még a Momentum elnökségi tagja, a főpolgármester támogatását is élvező Buzinkay György, aki Budapesten az 5. kerületi közterület-felügyeletnél a parkolási bizottság tagja is volt. Az LMP-frakcióba kíván beülni a független Kóder Tibor, aki egy gyümölcstermesztő cég munkatársa, korábban a Generalinál dolgozott pénzügyi szakértőként.

Kézzelfogható programja van, mégis hiteltelennek tartják

Az M0-s körgyűrű északi irányú folytatását, turisztikai fejlesztéseket a Pilis-Dunakanyarba, valamint új mentőállomást “és lehetőleg kórházat Szentendrére” – ezeket is ígéri programjában a jobbikos Pál Gábor, amiben még az is szerepel, hogy létesüljön új szennyvíz-gerinchálózat Szentendrétől Visegrádig. A 3-as választókerület ellenzéki képviselő-jelöltjeinek Facebook-oldalát böngészve Pál rendelkezik a legkonkrétabb javaslatokkal, követői viszont hol azért bírálják, mert a Jobbik összefogott a baloldallal, hol a pártelnök Jakab Pétert tartják hiteltelennek, ezáltal Pál munkáját is. 

Karácsony Gergely végig kampányolja a Pest megyei településeket

“Pest megye nélkül sincs kormányváltás!” – tette egyértelművé a Facebookon a főpolgármester, aki sorra járja a mostanában a Pest megyei, agglomerációs településeket. Nemrég Érden járt, erről beszámoltunk portálunkon. A napokban pedig Dunakeszit látogatta meg, ahol – Pest 5-ös számú választókerületében – volt tanácsadója, Dorosz Dávid is indul a képviselő-jelöltségért a Momentum színeiben. Karácsony Gergely jelezte, Pest megye megérdemli, hogy “végre olyan emberek képviseljék, akiknek a többség érdeke, a helyiek boldogulása, és nem a kiváltságos kevesek meggazdagodása számít”.

Patkányok a buszmegállóban

Rendhagyó módon ugyan, de a Kétfarkú Kutyapárt is bekapcsolódott a 3-as számú választókerületért folyó versenybe. Csak nem úgy, ahogy a politikusok szoktak: beszéd helyett ugyanis cselekednek. Nemrég egy összefirkált, lepusztult csobánkai buszmegállót újítottak fel a Macskafogóból ismert patkányok “segédletével”, ugyanis immár a kultikus rajzfilm figurái színesítik a helyszínt. A helyi kutyapártosok elárulták: egy barna labradort indítanak miniszterelnök-jelöltként, “aki tud pénzt keresni, mármint szó szerint – méghogy nincs szaga, mondhatja magában”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szigetcsúcs Kisoroszinál – Fotó: MTI