Meglepő fordulat történt a kisoroszi Szigetcsúcs beruházás ügyében. Vasárnap lezárták a területet, hogy felvonuljanak a gépek és elkezdődjön a munka. Most a térség várhatóan fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje Vitályos Eszter azt kéri a kormánytól, hogy mégse induljon el a munka. Eddig 6 ezren tiltakoztak az építkezés ellen.

Momentum megfúrta

Miután a Momentum helyi képviselőjelöltje, Buzinkay György beleállt az ügybe és elindította a tiltakozást, most megszólalt a Fidesz várható jelöltje, Vitályos Eszter is. Már mindketten leállítanák az építkezést, pedig korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség egy kormányhatározatot követően biztosított 370 millió forintot az átépítésre, ráadásul a területet három napja lezárták, hogy elkezdődjön a munka. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Szigetcsúcs

MTI/Mohai Balázs

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Túl sokan tiltakoztak?

A tiltakozók száma talán átlépte a kormánypárt ingerküszöbét, ezért lépett a helyi képviselő-jelölt. Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kedden azt javasolja a kormánynak, hogy mégse kezdődjön meg a kisoroszi Szigetcsúcson a fejlesztési beruházás.

Lakossági támogatás

Az államtitkár így fogalmazott a közösségi-oldalán: „Az elmúlt hetekben a közbeszédet meghatározta a kisoroszi szigetcsúcs fejlesztése körül kialakult vita. Fejlesztéspolitikai államtitkárként tudom, hogy a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni. A rendezett körülmények kialakítása mindannyiunk érdeke, ahogyan az is, hogy a végeredmény mindnyájunk megelégedésére szolgáljon! Éppen ezért, azt a javaslatot tettem a Kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a beruházás.”

Strandolók a Szigetcsúcson

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Beszállt a momentumos jelölt

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a fejlesztések elleni harcba beszállt a Momentum helyi országgyűlési képviselő-jelöltje, Buzinkay György is. Így fogalmazott a közösségi oldalán: „Nem hagyhatjuk, hogy természeti örökségünk önkényes beruházói érdekek kezébe kerüljön, hogy bárki is háborgassa ezt a zöld és természetközeli területet, melyben élünk! Ha te is egyetértesz azzal, hogy a kisoroszi Natura 2000 jelzésű területet nem szabad háborgatni, az ottani természetet semmilyen módon nem lehet károsítani és önkényes érdekeknek kiszolgáltatni – írta a momentumos politikus.

Kifogásokkal élt a nemzeti park is

A beruházás engedélyezési eljárása során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is kifogásokkal élt. A terület természetvédelmi kezelőjeként ők hivatalból megküldték a szakmai véleményüket a Kormányhivatalnak, és alapvető hiányosságokra hívták fel a figyelmet, de ezzel a hivatal lényegében nem foglalkozott, jóváhagyták az önkormányzat tervét.

Fejlesztene az önkormányzat

Az önkormányzat modernizálni akarja a területet. Kisoroszi polgármestere, Molnár Csaba azt nyilatkozta, hogy szilárd burkolattal látják el a táborozóhely bejáratáig vezető utat. A Szigetcsúcson ivóvízhálózat, szennyvízcsatorna, elektromos hálózat, valamint közvilágítás kerül kialakításra. Legális szabad strand, mobil vizesblokkok, úszómesteri tartózkodó, öltöző egységek készülnek. „Padokat, strand- és utcabútorokat, szelektív szeméttárolókat helyezünk ki, a vendéglátó-ipari egységek fejlesztése is megtörténik. Kerékpártárolót építünk, kerékpárok, kenuk, kajakok és mentőcsónak beszerzésére is meg fog történni” – mondta a polgármester. A fejlesztésekre 370 millió forint állami támogatást kapott a település.

Politikai blöff

Molnár Csaba polgármester az egyre nagyobb tiltakozással kapcsolatban nemrég annyit mondott, hogy szerinte a petíció csak egy politikai blöff, a tiltakozások súlytalanok. Molnár Csaba azt is megerősítette, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség már aláírta a nagyságrendileg 370 millió forintos támogatást a kisoroszi önkormányzat által beadott fejlesztési pályázatra, szerinte minden engedély rendelkezésre áll, és a beruházás a tiltakozások ellenére még 2021-ben megvalósul.

Most senki se menjen oda

Szeptember 6-án, hétfőn Kisoroszi önkormányzat átadta a területet a kivitelezőnek. Az önkormányzat arra kérte a helyieket és a táborozókat is, hogy a munka ideje alatt ne látogassák a Szigetcsúcsot. Most úgy tűnik visszacsinálnak mindent, ha a kormány úgy dönt leállítják a fejlesztést.

Felkapott hely

Budapest környékének egyik legnépszerűbb kirándulóhelye Kisoroszinál a Szigetcsúcs. Fantasztikus vízivilág, csodálatos táj és panoráma várja az ide érkezőket. Az elmúlt években annyira felkapott lett, hogy egy nyári hétvégén akár ezer ember is strandolhat, táborozhat a területen.

Eredeti tradíció

Az önkormányzati fejlesztés az ellenzők szerint ráereszti a tömegturizmust a természetvédelmi területre, ahelyett, hogy fenntartható ökoturizmusban gondolkodna. Szerintük a jelenlegi minimális infrastruktúra karbantartással, korszerűsítésével ma is elegendő lenne, az továbbra is funkcióképes, és a beach-hangulatú fejlesztések helyett a szigetspiccen a jövőben is inkább az eredeti tradíció megtartásának, természetbe illő nomádtáboroknak lenne helye. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Képek: Szigetcsúcs – BPK