Hatalmas toronyházak megépítésére kapott engedélyt a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank. Egy új projekt került be a nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket felsoroló rendeletbe, és bár a jogszabály nem nevezi meg, minden jel arra utal, hogy a gigabank új székházáról derültek ki információk.

Új projekt indul

A jogszabályváltozás csupán annyit említ meg, hogy a 13. kerület 25801/6-os helyrajzi szám alatti „Bankszékház építésére irányuló beruházás” nevű projektről van szó. Ez a Róbert Károly körút és Váci út kereszteződése melletti Agora projekt, annak is az Agora Sky nevű alprojektje, ez derül ki a beruházás honlapján található dokumentumból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több toronyház is épül

A Mészáros-féle MBH Bank még júniusban jelentette be, hogy épp ezen a területen, a Róbert Károly körút 23-ban építi fel az új székházát, amely több toronyházból fog állni. Azt is közölték, hogy a területet egy külföldi befektetőtől veszik majd meg: az Agora projekt a HB Reavis nevű nemzetközi cég, amely egy szlovák üzletember tulajdona. Az Agora honlapján leendő projektént ott szerepel egy három irodaházból álló látványterv.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kevés a szigorítás

A hírek szerint a keleti torony 90 méteres, a középső torony 78 méter, a nyugati torony pedig 65 méteres lehet . Az építmények között nem szükséges távolságot tartani, a beruházásnak nem feltétele új közlekedési csomópont létesítése, infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, „út kialakítására vonatkozó egyéb előírás megvalósítása”, illetve közútkezelői hozzájárulás megszerzése sem.

Másfélszer akkora lesz

Az Árpád híd pesti hídfőjénél már egyébként állnak nagyobb irodaházak, az Erste-torony, a Duna Tower és az Agora Tower egyaránt 60-65 méter között vannak, vagyis majdnem másfélszer ekkora lenne az MBH fő tornya. A szintén a közelben lévő Nyugdíjfolyósító székháza 73 méter, a MOL-Campus a város másik felén, Dél-Budán 142 méter magas – írta meg a HVG.

Az ország legmagasabb irodaháza

Tavaly decemberben adott hírt arról a BudaPestkörnyéke.hu, hogy átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épület 143 méteres toronyházról azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is. Korábban a Szent István Bazilika volt a legmagasabb budapesti épület, azonban a MOL székház 47 méterre lett magasabb a Bazilikánál és a Parlamentnél. 

Állítólag kevés helyről lehet látni

Még 2017-ben Hernádi Zsolt MOL vezető igyekezett mindenkit megnyugtatni, aki a budapesti belvárosi látképért aggódott. Azt mondta, nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból.

A Fideszen belülről is érkezett kritika

A toronyház miatt módosítani kellett az építési szabályokat, amit a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat akkor meg is tett, pedig szakmai és civil szervezeteken, illetve az UNESCO-n kívül még Lázár János is elhibázottnak tartotta azt. „Pont egy gázolaj és üzemanyag-kereskedőnek talán arra kellene törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz” – jelentette ki évekkel korábban.

Nagyon figyeltek a fenntarthatóságra

A toronyházba a MOL 2500 dolgozója költözött. A MOL projekt felelőse szerint fontos volt a takarékosság és a környezetvédelem. „Összesen 33 kilométernyi talajszondát telepítettünk az épület alá. Ez nagyjából az épület hűtési fűtési igényének éves átlagban 35%-át tudja biztosítani, ez megújuló energiaforrás. 900 négyzetméternyi napelemet telepítettünk, ez az áram ellátásának az 5 százaléka” – magyarázta Ratatics Péter.

Esővíz vécéöblítésre

A MOL Campus alapterülete összesen 86 ezer négyzetméter, ami kiterítve 12 futballpályányi lenne. A 29 emeletet kívülről 30 ezer négyzetméternyi üvegfelület borítja, egyes hajlított üveglapoknak még a legyártása is négy hónapig tartott. Erről az üvegfelületről az esővíz nem folyik le, csatornarendszerrel gyűjtik össze, és azt vécéöblítésre és tisztításra használják fel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: napjainkban a MOL Campus a legmagasabb budapesti épület. Fotó: archív