Vádat emeltek a volt fideszes polgármester által a 2019-es választási kampány során félkészen átadott érdi játszótér ügyében, mert gyerekek estek munkagödörbe. Az igazságszolgáltatási szervek nem hozzák nyilvánosságra annak a két személynek a nevét, akiket az Érdi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol.

Gödörbe esett gyermekek

Az ügyészség hosszú nyomozás után, 2023 májusában emelt vádat. Egy gyermek még 2019. szeptemberében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett azon a játszótéren, amelyet hivatalosan át sem adtak az önkormányzati választás véghajrájában. Az Ügyészség tájékoztatása szerint a megnyitóra érkező látogatók közül egy gyermek egy fedetlen, kb. 25 cm átmérőjű, a talajjal azonos szintű építési gödörbe belelépett és elesett, amelynek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülése keletkezett. A játszótéren található másik ilyen gödörbe szintén egy gyermek belelépett, megbotlott és csak amiatt nem esett el, illetve nem szenvedett sérülést, mert édesanyja a gyermeket elkapta az esés során. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Politikai következmények

Politikai következményei is lettek a veszélyes játszótér megnyitásának. Alighanem ez lett Érden a 2019-es őszi választási kampány legnagyobb botránya, amely megpecsételte az érdi Fidesz sorsát az önkormányzati választáson. A nagy politikai haszon reményében úgy nyitotta meg T. Mészáros András a játszóteret, hogy az még nem készült el, azt hivatalosan nem adták át.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem fejeződött be a kivitelezés

A vádirat szerint a vádlottak a 2019. szeptember 28-29. napjára meghirdetett kétnapos nyitó rendezvény idejére az Érd Papi Földek Rekreációs Park játszóterét, mint az építtetők, beruházók, üzembentartók és a tervezett rendezvény szervezői, rendezői a nagyközönség előtt úgy nyitották meg, hogy a játszótér kivitelezése még nem fejeződött be, műszaki átadás-átvétele nem történt meg.

Tudták, mi a helyzet

A vádlottak annak ellenére, hogy tudtak a játszótér készültségi fokáról, a vonatkozó foglalkozási szabályok betartásának elmulasztásával a területet a rendezvény céljára úgy nyitották meg a látogatók előtt, hogy az alapvető biztonsági körülményeket nem ellenőrizték, az esetleges balesetek elkerülhetősége érdekében a szükséges védelmi intézkedések megtétele iránt nem intézkedtek, ezáltal a ténylegesen még építés alatt álló játszótéren a rendezvényre látogatók testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki. A vádlottak a nyomozás során nem ismerték el felelősségüket a terhükre rótt bűncselekményben – írta az Ügyészség

T. Mészáros András is érintett lehet

Az ügy lehetséges érintettje az a T. Mészáros András, aki a rendezvényt megnyitotta. A veterán fideszes politikus azt mondta az Átlátszónak, hogy létezik egy vádirat, amely egyebek mellett őt is érinti. Ehhez a tényhez az eljárás zavartalansága miatt, mást hozzáfűzni nem tud és nem is akar.

„Nem átadás, avatás volt”

A történet újabb meglepő fordulatot vett: miután kitört a botrány: a fideszes városvezető azt mondta, ez nem átadás, hanem avatás volt, amelyet követően próbaüzemet tartottak. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a próbaüzemre vonatkozó hivatkozás teljességgel téves és megtévesztő, a játszóteret lezárták és ismét építési területté nyilvánították.

Senki nem mehetett volna be

Kiderült: a játszótéri játékok üzembehelyezési ellenőrzését sem végezték el. Egy szakértő forrás lényegében azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy az ilyen ellenőrzés hiányában senkit nem lehet beengedni egy játszótérre.

Leváltották Mészárost

Jó egy hónappal a játszótér-baleset bírósági előkészítő ülése előtt jelentős változás következett be az ügy egyik érintettjének politikai pályájában. A 70 éves T. Mészáros Andrást, aki 1990. óta vett részt az helyi közéletben, június 8-án nem választotta újra elnökének a Fidesz érdi csoportja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a 2019-ben átadott játszótér. Fotó: Facebook