Szemet szúrt Lázár János tárcájának, milyen sokan simogatják a budavári Hadik-szobor lovának a heréjét. Az 1. kerületi önkormányzat táblát helyez ki a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ne fényesítsék tovább a ló híres testrészét.

Méltatlan a minisztérium szerint

Érdekes posztot tett ki Facebook-oldalára a Budavári Önkormányzat, Lázár János minisztériumának levelét tették közkinccsé. A levél arról szól, hogy a Várban található Hadik András lovasszobor bemutatása egyes idegenvezetők tolmácsolásában sok esetben igen méltatlan módon zajlik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Társadalmi igény a moderálás

„Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény” – áll Lázár János minisztériumának levelében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kérik a sértő gyakorlat megszüntetését

A szaktárca kéri a sértő gyakorlat megszüntetését, egy tábla felállítását.  Az első kerületi önkormányzat válaszlevelében felvázolta a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, és más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó legendáriumokat is számba vettek. Azt is megállapították, hogy a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt. De azt is beleírták, hogy felmászni a szoborhoz balesetveszélyes.

Régi hagyomány a simogatás

Az első releváns kommentből azonnal kiderül, hogy a lónak melyik testrésze hoz szerencsét az oda látogatók szerint. Az 1937-ben elkészült Hadik-szobor simogatása egyébként régi műegyetemi hagyomány a vizsgaidőszakban.

Egy kis történelem

A 18. században élt Hadik András a Császári-Királyi Hadsereg jelentős hadvezére, híres huszártiszt, császári-királyi tábornagy volt, 1774 és 1790 között a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője – olvashatjuk a Wikipédián. Életútja jellemző példája annak, hogy milyen karrierlehetőségek nyíltak ebben a korszakban a császári hadseregben a magyar nemesek számára.

El akarta foglalni Berlint

Hadik 1757-ben kalandos vállalkozásba kezdett, Berlint akarta elfoglalni. 4320 katonájával indult útnak, az éjszaka leple alatt meneteltek, míg napközben elrejtőzve pihentek. A Berlin falai alatt meglepetésszerűen megjelenő magyar huszárok a város átadását és hatalmas hadisarc kifizetését követelték. Végül 215 000 tallér megszerzése után távoztak kellett a városból.

A történelem leghíresebb huszárcsínye

Berlin megsarcolása a történelem leghíresebb huszárcsínyeként ismert, ami a porosz királyra nézve szégyen volt, ellenségeinek pedig nevetség tárgyául szolgált. Hadik Andrást tettéért a Mária Terézia-rend nagykeresztjével tüntették ki. A háború befejezése után hatalmas birtokokat, valamint grófi rangot kapott. 

Filmet forgattak róla

2023-ban mutatták be Szikora János rendezésében Hadik címmel a hadvezér életét feldolgozó játékfilmet, melyben Trill Zsolt alakítja Hadikot. A film fogadtatása vegyes volt a közönség körében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: BPK