Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épület 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Új rekord született

Eddig a Szent István Bazilika volt a legmagasabb budapesti épület, azonban a MOL székház 47 méterre lett magasabb a Bazilikánál és a Parlamentnél – hangzott el az RTL híradójának összeállításából.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Állítólag kevés helyről lehet látni

A riportból kiderül, 2017-ben Hernádi Zsolt MOL vezető igyekezett mindenkit megnyugtatni, aki a budapesti belvárosi látképért aggódott. Azt mondta, nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A Fideszen belülről is érkezett kritika

A toronyház miatt módosítani kellett az építési szabályokat, amit a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat akkor meg is tett, pedig szakmai és civil szervezeteken, illetve az UNESCO-n kívül még Lázár János is elhibázottnak tartotta azt. „Pont egy gázolaj és üzemanyagkereskedőnek talán arra kellene törekednie a XXI. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz” – jelentette ki évekkel korábban.

Nagyon figyeltek a fenntarthatóságra

A miniszter fenntartja véleményét. Azt írta, megvalósulása után is egy tájsebként tekint rá. Miután megáldották az épületet bejáráson mutatták meg a sajtónak belülről is a toronyházat, ahová a MOL 2500 dolgozója költözik. A MOL projekt felelőse szerint fontos volt a takarékosság és a környezetvédelem.

Rengeteg napelemet telepítettek

„Összesen 33 kilométernyi talajszondát telepítettünk az épület alá. Ez nagyjából az épület hűtési fűtési igényének éves átlagban 35%-át tudja biztosítani, ez megújuló energiaforrás. 900 négyzetméternyi napelemet telepítettünk, ez az áram ellátásának az 5 százaléka” – magyarázta Ratatics Péter.

Esővíz vécéöblítésre

A MOL Campus alapterülete összesen 86 ezer négyzetméter, ami kiterítve 12 futballpályányi lenne. A 29 emeletet kívülről 30 ezer négyzetméternyi üvegfelület borítja, egyes hajlított üveglapoknak még a legyártása is négy hónapig tartott. Erről az üvegfelületről az esővíz nem folyik le, csatornarendszerrel gyűjtik össze, és azt vécéöblítésre és tisztításra használják fel.

Kormányfői vizit is volt

Az épületben átadása napján a miniszterelnök is járt. Sajtófőnőke,. Havasi Bertalan korábban arról tájékoztatatott, hogy a cég vezetésének meghívására részt vett a MOL-csoport igazgatósági ülésén is részt vett. A kormányfőt és a kíséretében lévő Lantos Csaba energiaügyi minisztert, Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, Orbán Balázs politikai igazgatót és Nagy Jánost, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárt Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató fogadta, és körbevezette az új MOL Campus székházban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megnézték a kilátást is

Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az igazgatósági ülés

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Itt pedig a csatorna összeállítása tekinthető meg

(Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.)