A járvánnyal összefüggő többletkiadások és az iparűzési adó felére csökkentése miatt teljes körű kompenzációra számít a kormánytól a Budapesti és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, a tét a városok és a falvak működőképessége – mondta Karácsony Gergely az ATV Híradójának.

Kompenzációra számítanak az önkormányzatok

Az iparűzési adó megfelezése nem veszélyeztetheti a közszolgáltatásokat – mondta a főpolgármester. Az önkormányzatok a bevételkieséssel arányos kompenzációra számítanak. Ezt az elvi álláspontot képviseli csütörtökön két önkormányzati szövetség a kormánnyal folytatott tárgyaláson.

Ne az önkormányzatok bevételét vegyék el

Karácsony Gergely azt mondta: az ő követelésük az, hogy a kormány ne sújtsa tovább az önkormányzatokat. „Ha viszont úgy gondolja, hogy csak adócsökkentéssel lehet a vállalkozásokat levegőhöz juttatni, akkor ne az önkormányzatok bevételeit csökkentse, vagy kompenzálja azokat” – tette hozzá.

Részletes tájékoztatást kérnek a kormánytól

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével közösen többek közt azt az elvárásokat fogalmazza meg a kormány és az önkormányzati szövetségek egyeztetésére, hogy az egyeztetésen a kormány adjon részletes tájékoztatást a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt az önkormányzatoknál keletkezett károk kompenzációjának módjáról.

Átlátható legyen a kompenzáció

Azt is kérik, hogy mind a 25 ezer fő alatti települések kompenzációja, mind pedig a 25 ezer fő feletti városok kártalanítása csakis átlátható, ellenőrizhető módon, mindenféle politikai szemponttól mentesen történhet.

Sokkal rosszabbul járnak az ellenzéki települések

Az állásfoglalást megfogalmazók szerint a kormányzati megszorítások 7-szer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. Határozottan tiltakoznak az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni.

Politikai szándék

Karácsony Gergely azt mondta, hogy a kormány szerinte olyan célokat támogatott az elmúlt időszakban, amelyek véleménye szerint finoman szólva is kétségesek, de semmiképpen sem sürgetőek. Így nem okozhat gondot az önkormányzatok kompenzálása. A főpolgármester azt szeretné, ha kiderülne, hogy van-e az elvonások mögött politikai szándék, vagy pedig a kormány tényleg a vállalkozásokat akarja segíteni. „A két dolog nem ugyanaz” – szögezte le Karácsony.

Ne legyenek egyedi alkuk

A két szövetség azt is szeretné, ha a települések kompenzációja politikai szempontoktól mentesen történne: normatív alapon, egyedi alkuk nélkül. A tervezett ülés napirendjéről egyébként nem kapott tájékoztatást sem a Budapesti, sem a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Nem adják fel a reményt

A főpolgármester szerint megkérdőjelezhető a szándék, hogy a kormány egyenlő mércével akarja mérni a magyar településeket. „De mi nem adjuk fel a reményt, hogy rávegyük a kormányt, hogy az egyedüli helyes álláspontot képviselje” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, főpolgármester – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely