Nem tartott sokáig a házi pénznyomda, mert lebuktak. Most felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a fiatal párt, akik tintasugaras nyomtatóval gyártottak tízezreseket és eurós bankjegyeket – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán a sajtót.

Sok pénzt nyomtattak maguknak

A közlemény szerint a férfi és a nő tintasugaras nyomtatóval hamis 50, 100 és 200 eurós, valamint 10 ezer forintos címletű bankjegyeket állított elő.

Boltban költötték el a hamis lóvét

Miután kinyomtatták a pénzt boltba mentek és azzal vásároltak, illetve magánszemélyekkel kötött adásvételek során fizettek, így hozták forgalomba a hamis pénzt.

Lebuktak a benzinkúton

A két fiatal a legyártott pénzt nem sokáig „élvezhette”, mivel egy budapesti benzinkúton a P. Ádám által átadott hamis eurókat gyanúsnak találták és feljelentést tettek a 10. kerületi Rendőrkapitányságon – írja a Kékvillogó.hu hírportál.

Kőbányán fogták el őket

A kőbányai rendőrök 2019. december 17-én lakásukon elfogták a fiatal férfit és barátnőjét, ahol házkutatást is tartottak. Az ingatlanban több száz hamis bankjegyet, hatezer eurót és 60 ezer forintot, a hamisításhoz szükséges nyomtatókat, patronokat, laptopot, papírvágó készüléket, derékszög mérésére használt fém eszközt, mobiltelefonokat, más nevére kiállított okmányokat valamint rendszámtáblát is találtak és foglaltak le.

Beismerték a tettüket

A bíróságon most mindketten beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról is. Ezt a nyilatkozatot a bíróság elfogadta és nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le.

Ezt is olvasd el, érdekes!

A kamuzó kisboltosok, akik azt hazudják, hogy nem működik a bankkártya termináljuk és csak készpénzben lehet náluk fizetni a NAV céltáblái lehetnek

Megbánták a pénznyomtatást

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak büntetlen előéletét, beismerésüket, megbánásukat, valamint azt is, hogy a bűncselekményt fiatal felnőttként követték el.

Sorozatban gyártották a pénzt

Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a sorozatos elkövetést. A bíróság az enyhítő körülmények túlsúlya miatt úgy ítélte meg, hogy a kiszabott szabadságvesztések próbaidőre történő felfüggesztésével is elérhetőek a büntetési célok.

Megúszták egy felfüggesztettel

Az ügyészség által folytatólagosan elkövetett pénzhamisítással megvádolt férfit és nőt két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 180 ezer, illetve 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, továbbá összesen 44 500 forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett.

Ez is érdekelni fog:

Kiemelt kép: illusztráció