Teljesen kiürülhet Budapest kasszája novemberre. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint kíméletlen és hatékony a kormányzati prés: jelen állás mellett Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni.

Elfogy a pénz

Ha a kormány valóban megfelezi az iparűzési adót, ami 15-20 milliárd forinttal kurtítja meg Budapest költségvetését, akkor novemberre elfogyhat a főváros pénze – mondta a Népszavának Kiss Ambrus. A főpolgármester helyettese szerint 2021 végére veszélybe kerülhet a bérek kifizetése és az intézmények fenntartása is.

Havonta 25 milliárdba kerül Budapest működtetése

„A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – közölte.

Kivégzés

A kormány döntését az önkormányzatiság kivégzésének nevezte korábban Karácsony Gergely is. A főpolgármester szerint Budapestnek teljes kompenzációra van szüksége, miután a főváros – és az ország más önkormányzatai – már így is súlyos költségvetési nehézségekkel néznek szembe.

A járvány és a kormány

A koronavírus miatti pluszfeladatok ellátása következtében alakultak így a dolgok, másrészt a járványra hivatkozó kormányzati döntések miatt, amelyek alapján ingyenessé vált a parkolás, elvonták az önkormányzatoktól a gépjármű- és az idegenforgalmi adót, és Budapest 36 milliárd forint szolidaritási adót köteles fizetni.

Nincs tartalék

A főváros ugyan hagyott 15 milliárd forint tartalékot a decemberben elfogadott, 2021-es költségvetésben, ezt azonban már a tömegközlekedés 23 milliárd forintra becsült jegybevétel-kiesése elviszi.

Becsődöltetnék a fővárost?

Kiss Ambrus szerint az ország GDP-jének, vagyis nemzeti össztermékének 37 százalékát adó főváros becsődöltetése a kormánynak sem érdeke, hiszen a hitelminősítők felé is rossz üzenet lenne, hogy az ország nem tudja kisegíteni a fővárost.

Megfelezik az adóbevételt

Budapest 139 milliárd forint iparűzési adóval számolt eredetileg. A felezés azonban nem a teljes összegre vonatkozik, mivel annak számos megkötése van – 4 milliárdos nettó árbevétel alatt vehető igénybe, 250 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégnél –, de már a 10 százalékos csökkenés is súlyos gondokat okozhat.

Kérni kell az adó elengedését

Az iparűzési adóval kapcsolatos kedvezményt a cégeknek kell kérniük február 25-ig, ezután derül ki, hogy mekkora kieséssel kell számolnia a fővárosnak, amely szerint emiatt mindenképpen tárgyalni kellene a kormánnyal.

Nem hívták tárgyalni a fővárost

„Kötelező kincstári optimizmussal bízom abban, hogy a kormány, felismerve az önkormányzatok lehetetlen küldetés elé állítását, kompenzációt nyújt” – mondta Kiss Ambrus, bár azt sem tagadta, hogy egyelőre tárgyalóasztalhoz sem invitálták a fővárost ez ügyben.

Kiemelt kép: Belváros – Fotó: BPK