Senki “ne dőljön be” az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak – figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense.

Hamis vakcinát akarnak eladni

A rendőrség munkatársa elmondta, bűnözők próbálnak hamis vakcinákat eladni, nemzetközi közösségi oldalak felületén már megjelentek olyan álprofilt létrehozó felhasználók, akik a gyanútlan vásárlóknak kínálnak eladásra hamis oltóanyagot, illetve annak szállítására és mélyhűtésére használt berendezéseket.

Csak hivatalos oltópontokon lehet hozzájutni

Hangsúlyozta: a vakcinák nem érhetők el kereskedelmi forgalomban, azokhoz kizárólag a kormány által kijelölt oltóközpontokban, ütemezetten és ingyenesen lehet hozzájutni.

Kereskedelmi forgalomban nem kapható vakcina

Védőoltásként hirdetett vakcinákat semmilyen körülmények között nem szabad megrendelni az internetről, ahol biztosan  hamisított, nem bevizsgált, a kereskedelmi forgalomban nem elérhető, nem engedélyezett terméket árusítanak.

A rendőrség is rajta van az ügyön

Magyarországon a rendőrség folyamatosan figyeli az internetes hirdetőfelületeket és jelenleg nincs információjuk arról, hogy az országhatáron belül megjelentek volna a hamis vakcinák – tette hozzá.

Új vakcinaszállítmányok

Tegnap újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. 

25 kórházi oltópont

A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett,  amely újabb 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezett, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki.

Nem sokat ér a kínai vakcina

Vagy elkapod a vírust, vagy nem. Nagyjából ennyit ér a kínai vakcina hatékonysága a legújabb kórházi tesztek alapján. A kínai vakcinával kapcsolatos tárgyalásokról korábban Orbán Viktor is beszélt, néhány napja, január elején még nagyon számított rá. Úgy tűnik, az Európai Unióban engedélyezett oltásokhoz képest túl sokat nem fog segíteni a kínai vakcina – igaz talán nem is árt.

Nagyon gyenge eredményt ért el

Mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés harmadik szakaszában – jelentette be kedden a kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény, az Instituto Butantan.

Sehol nincs az Európai Unióban engedélyezett szerekhez képest

Az Európai Unió által eddig engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina, vagy a Moderna gyógyszergyár készítménye 95%-os hatékonyságúnak bizonyultak a vizsgálatok során. Ehhez képest a “vagy használ, vagy nem” kategóriájú oltás, nem nagy eredmény, különösen attól az országtól, ahonnét elindult ez a világjárvány.

Csalódást keltő eredmények

A mostani – részben csalódást keltő – eredményt 12 508 önkéntes bevonásával végzett tesztelés nyomán mutatták ki, beleszámítva a rendkívül enyhe eseteket is, amelyek nem igényeltek klinikai ellátást. Brazíliában az egészségügyi dolgozókra és az idősebb korosztályból kikerülő önkéntesekre fókuszáltak a kínai szer klinikai vizsgálatában.

Orbán Viktor is számított a kínai oltásra

Orbán Viktor január 3-án arról beszélt a Kossuth Rádióban, ha nagymennyiségű vakcina érkezik, akár tízezer fölötti oltópontot is kialakíthatnak. A kormányfő elmondta a nyugati vakcinák mellett figyelemmel kísérik a keleti fejlesztéseket is. A miniszterelnök szerint az orosznál hamarabb és nagyobb mennyiségben állhat majd rendelkezésre a kínai vakcina.

Ígéretesnek mondta a kínai oltást a miniszterelnök

A miniszterelnök január elején elmondta, a kabinet elsősorban a keleti fejlesztésű vakcinákkal foglalkozik, amelyek közül az oroszból várhatóan nem áll majd rendelkezésre elég mennyiség, a kínai oltás ugyanakkor ígéretesebb, bár jelenleg még az sem elérhető. Ideális esetben a magyarok választhatnak majd, hogy a nyugati vagy kínai vakcinával kívánják beoltani magukat – tette hozzá Orbán Viktor.

A WHO szerint akár a kínait is jóvá lehet hagyni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyik eléri legalább az 50 százalékos hatékonyságot. Ezt az elvet követi a brazíliai egészségügyi felügyeleti szerv, az Anvisa is, amely – tekintettel a minimálisan elfogadható hatékonysági rátát alig meghaladó kínai oltás vizsgálati eredményére – további adatokat vár az engedélyezéshez.

Kiemelt kép: illusztráció