Veszélyes és drasztikusan drágítja a munkát, hogy a Fővárosi Önkormányzat 8 hónapja halogatja a híd felújítását – állítja a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A belföldi turizmus élénkítésére a kormány többnapos Szent István-napi ünnepségsorozattal készül, közölték Karácsony Gergely korábbi nyilatkozatára reagálva, melyben a főpolgármester ellenzi, hogy augusztus 20-án a Lánchídon tűzijátékot rendezzenek és szóvá teszi, hogy a kormány 6,5 milliárd forintot költ az állami ünnepségre. 

Ahogy azt ma itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk Karácsony Gergely kiakadt azon, hogy a kormány 6,5 milliárdot akar elkölteni augusztus 20-a alkalmából és a Lánchídról lőnének tűzijáték rakétákat, miközben egy friss szakértői anyag szerint a híd pocsék állapotához az augusztus 20-i tűzijátékozás is nagyban hozzájárult.

A főpolgármester így fogalmazott: „Kinek mi a fontos. Nekünk a cselekvés, nekik a látvány. Nekünk a város, nekik a propaganda. Nekünk a Lánchíd, nekik a tűzijáték. Kiderült, hogy a kormány az augusztus 20-i látványpolitizálásra többet akar elkölteni, mint amennyit a Lánchíd felújítására szánnak. 

Ezek szerint van itt pénz mégis, csak fontosabb nekik pár nap csillogás, mint Budapest és az ország 171 éves szimbóluma” – írja Facebook oldalán a főpolgármester.

Hétfő délután megérkezett a Kormányzati Tájékoztatási Központ válasza. Ebben azt írják, hogy a cél az, hogy megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben az ágazatban dolgozók segítséget is kapnak, hiszen a koronavírus-járvány a turizmusban dolgozókat sújtotta a leginkább – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a Lánchíd felújítására szánt összeg – amelyet a kormány még Tarlós István akkori főpolgármesternek ígért meg – rendelkezésre áll.

A közlemény szerint a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat a mai napig még csak kísérletet sem tett arra, hogy rendelkezésre álló összeget lehívja, sőt a Lánchíd felújítására vonatkozó tendert sem írta még ki.

Veszélyes és drasztikusan drágítja a munkát, hogy a Fővárosi Önkormányzat 8 hónapja halogatja a híd felújítását – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Adják szépen oda a pénzt!

Karácsony Gergely szerint „a Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok. Csak ezt a részt valamiért eddig nem idézték a Lánchídból politikai fegyvert kovácsolni akaró kormányemberek”.

A főpolgármester azt írja, hogy „akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot.

Nekünk fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenezzük, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon. Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk. Amit pedig ezzel megspórol a kormány, azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására” – írta a főpolgármester.

Fotók: Lánchíd 2020 júniusában – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu