Ellenzi a főpolgármester, hogy augusztus 20-án a Lánchídon tűzijátékot rendezzenek. A kormány 6,5 milliárd forintot költene az állami ünnepségre. Ezen felül rendeznék meg Európa legnagyobb fény-és tűzijátékát, amelynek összege még nem ismert.

Idén háromnapos Szent István-fesztivált tervez a kormány augusztus 20. alkalmából. Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a bejelentéshez hozzátette, hogy Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szervezik meg, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható.

Guller Zoltán elmondta, hogy az államalapítás előtt tisztelgő hivatalos megemlékezéseket az idén több napos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezi megtartani az MTÜ, hagyományt teremtve ezzel.

Mint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. által kötött szerződésből kiderül, a hagyomány megteremtése az idén nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhet. Ráadásul ebben a tűzijáték ára nincs benne: a látványosság szervezésre kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg ajánlattételi szakaszban van – írja a 24.hu.

Karácsony Gergely kiakadt

„Kinek mi a fontos. Nekünk a cselekvés, nekik a látvány. Nekünk a város, nekik a propaganda. Nekünk a Lánchíd, nekik a tűzijáték.
Kiderült, hogy a kormány az augusztus 20-i látványpolitizálásra többet akar elkölteni, mint amennyit a Lánchíd felújítására szánnak. Lánchídra 6 milliárd, parádéra 6,5 milliárd – és ebben a tűzijáték költsége nincs is benne (valahogy úgy sejtem, az se lesz olcsó). Ezek szerint van itt pénz mégis, csak fontosabb nekik pár nap csillogás, mint Budapest és az ország 171 éves szimbóluma” – írja Facebook oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint „a Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok. Csak ezt a részt valamiért eddig nem idézték a Lánchídból politikai fegyvert kovácsolni akaró kormányemberek”.

A főpolgármester azt írja, hogy „akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot.
Nekünk fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenezzük, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon. Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk.
Amit pedig ezzel megspórol a kormány, azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására”.

Bejegyzése végén Karácsony Gergely megerősíti, hogy ha belerokkannak, akkor is felújíttatja a Fővárosi Önkormányzat a Lánchídat.

Kiemelt kép: Lánchíd – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu