Egymásnak feszült a pilisvörösvári szakrendelő vezetője és az intézmény öt orvosa. A doktorok azt állítják, hogy a vészhelyzet idejére, az intézmény vezetője nem fizetett nekik egy forintot sem, holott az alkalmazottak bérére az államtól továbbra is kaptak pénzt az egészségügyi intézmények. Az öt orvos felmondott.

Az eddig is súlyos orvoshiánnyal küzdő pilisvörösvári szakrendelő öt orvosa hétvégén jelentette be, hogy felmondtak az érintett intézményben. Közleményükben azt írták, az intézmény igazgatója ellehetetlenítette az együttműködést, ezért az érintettek kénytelenek voltak több éves helyi munkájukat feladni. Ezt azt jelenti, hogy június 27-től megszűnik a szemészeti, a kardiológiai és pszichiátriai rendelés a városban.

Az egészségügyi dolgozók arról is írtak, hogy nehéz szívvel vesznek búcsút 20 év után a pilisvörösváriaktól, egy esetleges vezetőváltás után viszont szívesen visszatérnek a rendelőbe.

A polgármester is reagált

Pilisvörösvár polgármestere kiakadt az orvosok bejelentésén.

Fetter Ádám szerint „méltatlan az ilyen hangulatkeltő, egyirányú, tényeket nélkülöző, manipulatív kommunikáció! Az érintett feleken kívül senki nem kompetens ebben a témában, ezért tartózkodjon mindenki bárminemű következtetés levonásától! Kérem, a hétvégi pihenőnapokat tartsuk tiszteletben a vezetés számára is fontos, hogy ezen napokat családi körben a mindennapi munkától mentesen tudják eltölteni!”

Megszólalt a szakrendelő vezetője

Dr. Kóti Tamás, a Pilisvörösvár Önkormányzat Szakorvosi Rendelőintézet vezetője szerint többszöri egyeztetés ellenére sem sikerült megállapodni az érintett orvosokkal, a felmondás oka anyagi természetű.

„Nem járultam hozzá olyan rendelési órák kifizetéséhez, melyet saját döntésük alapján nem tartottak meg a járványügyi helyzetre hivatkozva. Hangsúlyozom, minden megtartott rendelést az ellátott betegek számától függetlenül a Rendelőintézet kifizet, mert a készenlét is orvosi munka, és ezt anyagilag is el kell ismerni. A Szakrendelő többi, 37 orvosát is érintette a járványhelyzet miatt megváltozott munkarend és egészségügyi finanszírozás, számukra nem okozott gondot az új helyzet megértése és elfogadása” – írta Dr. Kóti Tamás.

A szakrendelő vezetője szerint már találtak is egy új szemészt és egy új pszichiátert is. Most azon dolgozik, hogy a kardiológiai rendelést is megoldja. Továbbá két új nőgyógyászt is sikerült alkalmazniuk, így ezen a területen megszűnik a 3 hónapos várólista.

Az orvosok kitálaltak

Dr. Kóti Tamás közleményére a felmondott orvosok azt írták, nem anyagi jellegű, hanem erkölcsi jellegű a felmondásuk oka. Azt állítják, hogy a vészhelyzet idejére a szakrendelő vezetője nulla forintot akart nekik fizetni, holott ők nem saját döntésük miatt nem rendeltek, hanem azért, mert a Kásler Miklós döntött úgy, hogy a koronavírus miatt felfüggeszti a szakrendeléseket.

„A veszélyhelyzet idején a jogszabály rendkívül méltányos finanszírozást rendelt el. Minden szolgáltató, rendelőintézet a veszélyhelyzet előtti három hónap átlagdíjazását kapja, amiből fizethetik az alkalmazottakat, a vállalkozó orvosokat, asszisztenseket. Azokat is akik koruk, egészségi állapotuk miatt nem rendelhettek. Az általam ismert intézetek ezt meg is tették, kivéve a vörösvári rendelőt. Az igazgató közölte, hogy aki a miniszteri tiltás miatt nem dolgozhatott, annak nulla, azaz nulla jár, annak ellenére, hogy az intézet megkapta ezen munkatársaknak járó összeget. Ez morálisan elfogadhatatlan, és szembe megy a jogalkotó azon szándékával, hogy az egészségügyben dolgozók a rendkívüli helyzetben is méltányos jövedelemhez jussanak teljesítménytől függetlenül” – írják legújabb közleményükben a felmondott egészségügyi dolgozók.

Szerintük „ahol egy intézetvezető ilyen méltánytalanul jár el az orvosokkal és különösen egy olyan kollégával szemben, aki betöltötte a 65-ik életévét, és 20 évvel ezelőtt létrehozója volt a kardiológiai szakrendelésnek, ott nem lehet maradásunk”.

Kiemelt kép: Pilisvörösvár Önkormányzat Szakorvosi Rendelőintézet – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu