Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta 2022. szeptember 8-án meghalt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója, aki 70 évig ült a trónon.

Megrázta a világot

A királynő halálhíre mélyen megrendítette a briteket, gyászba borult az Egyesült Királyság, de nemzetközi szinten is rengetegen gyászolják a rekord ideig uralkodó királynőt. Magyar és külföldi politikusok, közéleti személyek és celebek is búcsúznak a királynőtől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor is búcsúzik

Orbán Viktor miniszterelnök már tegnap este megemlékezett Erzsébetről a közösségi oldalán, ma pedig gyásztáviratot küldött a frissen megválasztott brit miniszterelnöknek, Liz Trussnak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Gyásztáviratot küldött

“Nagy fájdalommal és szomorúsággal hallom, hogy Őfelsége II. Erzsébet királynő elhunyt. Elkötelezettsége és szolgálata az Egyesült Királyságért példa mindannyiunk számára” – írta Orbán Viktor. Hozzátette: mindig szeretettel fogunk emlékezni Őfelsége magyarországi látogatására, amely tovább erősítette kapcsolatainkat. “Gondolataink és imáink Önnel és az Egyesült Királyság népével vannak” – zárta levelét Orbán Viktor.

Karácsony Gergely is megemlékezett

A királynő halálhíre Karácsony Gergelyt, Budapes főpolgármesterét is megrárzta. A politikus közösségi oldalán emlékezett meg Erzsébetről, a posztban azt írta:

Élő történelem

“II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét. Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata. Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval.”

Kapcsolódó:

Meghalt II. Erzsébet, majd 70 évig uralkodott az Egyesült Királyságban, magyar politikusok is elköszöntek a királynőtől

Churchilltől Trussig

“Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség!”

Skóciában hunyt el

Mint megírtuk a királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. 

Új korszak

Új korszak kezdődik, ami valószínűleg a legtöbb embernek nagyon furcsa lesz, hiszen a többség életében a brit uralkodó és a királyi család megtestesítője II. Erzsébet volt. Innentől viszont nem királynője, hanem megint királya lesz a monarchiának, a koronázására készülő Károly herceg személyében.

Majd 71 évig uralkodott

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Kedden még megjelent

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

A hivatalos gyász

Az Egyesült Királyságban kezdődik a gyászidőszak, a nyilvánosság előtt nyitva álló királyi rezidenciák zárva lesznek. A Westminster-apátság és a Szent Pál-székesegyház harangjai várhatóan délben megkondítják harangjaikat. Londonban a Hyde Parkban és a Tower Hillen várhatóan ünnepélyes pisztolylövések lesznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Kiderült, ez lesz a II. Erzsébet királynő arcképével nyomtatott bankjegyek sorsa

Kiemelt kép: Erzsébet királynő – Forrás: