Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy disznóvágáshoz hasonlította, a jelenlegi helyzetet, a disznó pedig a főváros. A főpolgármester szerint Budapestnek többet kell majd befizetnie az államkasszába, mint amennyit kap. A városvezető szerint a kormány és a főváros viszonya drámaian rossz irányba indul. A teljes interú a cikkünk alján nézhető meg.

Csődbe viheti a kormány a fővárost, ha a költségvetést a jelenlegi formájában fogadja el a Parlament – erről is beszélt Karácsony Gergely az RTL Híradónak adott interjújában. A főpolgármester szerint Budapestnek többet kell majd befizetnie az államkasszába, mint amennyit kap. Karácsony Gergely a helyzetet egy disznóvágáshoz hasonlította, ahol a főváros a disznó.

“Nem fogom engedni, hogy a kormány becsapja a budapestieket. Nem kérünk ebből az álságos politikából. Nem kérünk a kormány Budapest-adójából!” – írta ma Karácsony Gergely a Facebookján.

“A kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését. Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.

Harminc éve először állítana elő olyan helyzetet a kormány, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot.

2021 az első év a rendszerváltás óta, ahol a központi költségvetésben a Fővárosi Önkormányzatnak juttatott működési támogatások és az előírt befizetés egyenlege negatív. Vagyis a Főváros „nettó befizetője” a központi költségvetésnek 2021-ben.

A mintegy 29 milliárd forintos támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben. Ezt tetézi, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén 0, azaz nulla forintra csökkenti.

És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjárműadó zsebre vágásáról most nem is szólok. Miként arról sem, hogy a Budapesten megtermelt minden 100 forintból 97-et eddig is elvont a kormány.” – írja a főpolgármester.

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Karácsony Gergely ma felhívta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy lemondja a soron következő Közfejlesztések Tanácsának ülését, ahol többek között a Lánchíd felújítása is napirenden lett volna.

A főpolgármester azzal indokolta a lemondást, hogy előbb rendbe kell tenni a Budapestet súlytó elvonások ügyét. Ezt követően nekiment a főpolgármesternek Fürjes Balázs, államtitkár, aki arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy nem érti miért halasztják a Lánchíd felújítását.

Az ügybe még a korábbi főpolgármester, Tarlós István is bekapcsolódott. Azt mondta, olyan rossz állapotban van a Lánchíd, hogy bármikor beszakadhat egy gyalogos és combcsontig süllyedhet a vasszerkezetbe.

Kiemelt kép: részlet a videóból