Egyre több élelmiszer kapcsán korlátozzák az egyszerre megvásárolható mennyiséget az üzletek.

Nem lehet korlátlanul venni már trappista sajtot sem

November 19-étől szombattól új hirdetményt helyeztek ki a Spar üzleteiben. Ezen tételesen felsorolják, hogy bizonyos élelmiszerekből mennyit lehet egyszerre vásárolni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem csak olyan termékekről van szó, amelyek hatósági árasak

Azzal már valamilyen szinten megbarátkoztak az emberek, hogy a mesterséges úton, kormányzati beavatkozással alacsonyan tartott árú termékekből csak limitált mennyiségben lehet egy-egy vásárlás alkalmával a bevásárlókocsiba pakolni. Újabban azonban a Spar Magyarország Kft. által mérlegcímkével ellátott trappista sajtból sem lehet korlátlan mennyiségben vásárolni. Egy tranzakció alkalmával csak 3 kg-ot adnak el legfeljebb egy vásárlónak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezért van szükség a korlátozásra

A 24.hu megkeresésére válaszolt a Spar arra, hogy miért vezették be ezt az elsőre meglepőnek tűnő korlátozást. Azt írták a lapnak, hogy nincs elegendő elérhető mennyiség trappista sajtból a piacon.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezekre a trappista sajtokra vonatkozik a korlátozás

A Spar üzleteiben bevezetett szigorú korlátozás csak azokra a sajtokra vonatkozik, amelyeket az ottani dolgozók szeletelnek és mérnek le. Minden Spar üzletben ugyanolyan korlátozás van érvényben. Minden árstoppal kapcsolatos információ megtalálható egyébként az üzlet weboldalán.

Ki lehet cselezni a korlátozást

Aki mindenképpen többet szeretne vásárolni a szóban forgó mennyiségből, az több különböző Spar üzletben vásárolva könnyen kijátszhatja ezt a korlátozást. Sőt, vélhetően akkor sem fognak senkit feltartóztatni az üzletek dolgozói, ha kétszer megy be az üzletbe és két külön vásárlás során 3-3 kg trappista sajtot vásárol. Ugyanakkor a korlátozás célja az, hogy minden vásárlónak jusson elegendő sajt, így nem érdemes felhalmozni a terméket.

Már korábban is bevezettek korlátozásokat.

Az alapvető élelmiszerek kapcsán már korábban is voltak érvényben korlátozások a Sparban. Kristálycukorból egyszerre legfeljebb 2 kg-ot, míg BL-55 búza finomlisztből legfeljebb 5 kg-ot lehet venni. 2,8%-os UHT tejből 6 litert, napraforgó étolajból összesen legfeljebb 5 litert engednek vásárolni. Csirkemellből 3 kg-ot vagy 4 tálcányit, csirkefarhátból 3 kg-ot, sertéscombból pedig 13 kg-ot tudnak a vevők a bevásárlókocsijukba tenni. Ehhez jön hozzá még a trappista sajtokkal kapcsolatos fent vázolt korlátozás.

Más üzletekben is vannak mennyiségi korlátozások

Amióta bevezette a kormány, hogy a tojás és az étkezési burgonya is hatósági áron vásárolható meg, több üzlet is újabb lépéseket tett a tömeges felvásárlást megelőzendő. Az Aldiban burgonyából legfeljebb 10 kilót, tojásból pedig 36 darabot adnak oda egy vásárlónak. A Tescóban kimért étkezési burgonyából csak 2 kg-ot lehet venni, a hálós változatókból pedig legfeljebb egy csomagot. Tojás esetén csak egy tálcával adnak, függetlenül attól, hogy 10 vagy 30 db tojást tartalmaz.

A Lidl sem csak az ársapkás termékek megvásárlását korlátozza

A Lidl üzleteiben a papírhiány miatt vezettek be a nyáron korlátozásokat. Akkor egy vásárló legfeljebb három papírterméket rakhatott a kosarába. A felvásárlási lázt megelőzendő még a konzervekre is bevezettek mennyiségi limitet.

A felvásárlás csak további problémákat szül

Az üzletek vezetői azt kérik az emberektől, hogy mindenki csak annyi árucikket szerezzen be, amire valóban szüksége van. A felvásárlások következtében megeshet, hogy másoknak nem jut majd az adott élelmiszerből vagy akár papíráruból. Ha ésszerűen vásárol mindenki, akkor sokkal kisebb eséllyel fognak fellépni ellátási problémák. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Egy Spar üzlet – Forrás: Spar áruház