Így szeretnének védekezni a tömeges felvásárlás ellen. Mindez valamennyi hatósági áras termékre érvényes. Nem csak ebben a boltban limitálták az elvihető mennyiséget.

Maximum 36 darab

Az Aldi is azonnal reagált arra, hogy a kormányzat kibővítette az ársapkás termékek körét. A hvg.hu egyik olvasójának fotója szerint az üzletlánc egyik egységében egy olyan tájékoztatót helyeztek el, amelynek értelmében burgonyából maximum 10 kilót, tojásból legfeljebb 60 darabot lehet csak vásárolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beálltak a sorba

Korábban megírtuk, hogy a Tescoban és a Lidlben is korlátozzák az egy személy által hazavihető mennyiséget. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Ahogy arra számítani lehetett, megnőtt a kereslet az áruk iránt

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A CBA üzletekben nem egységes a korlátozás

Telex megkereste az ügyben a CBA kommunikációs igazgatóját, Fodor Attilát, aki elmondta, hogy a mennyiségi korlátozás üzletenként nem egységes, mivel franchise-rendszerben üzemelnek. „Amióta az árstopos termékek léteznek, azóta különböző gyakorlatok alakultak ki a különböző üzletekben: van, ahol limitálják az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségét, van, ahol erre nincsen szükség”.

Megindult a nagyüzemi felvásárlás

Az indoklás szerint ez azért van így, mert amikor az árstop elindult, akkor azzal találták szembe magukat, hogy vélhetően továbbértékesítési szándékkal vagy akár vendéglátóhelyeket is üzemeltető vállalkozások is megjelentek, és elkezdték ezeket a hatósági áras termékeket nagy mennyiségben felvásárolni.

Nem szeretnének fennakadást az ellátásban

„Nekünk az alapvető célkitűzésünk a lakosság folyamatos ellátása, ezért úgy gondoltuk, hogyha ez továbbra is fennáll, akkor a lakosság ellátásában lehetnek zavarok. Úgyhogy itt a tojás vonatkozásában is ugyanez a helyzet áll elő: szeretnénk azt, hogy folyamatosan ott legyen a termék, ehhez helyenként szükség lehet óvintézkedésekre” – magyarázta Fodor Attila.

A Tesco is lépett

Az üzletlánc döntésének értelmében november 10-től Lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is 2 kg vásárolható háztartásonként. Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű a burgonya, 1 csomag vihető haza háztartásonként. Ez azt jelenti, hogy 1 csomag 3 kg-os burgonyát vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is lehet vásárolni. Friss tojás esetén: háztartásoként 1 doboz vehető, bármely kiszerelésből. Azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.

A Lidl már júniusban korlátozó lépéseket vezetett be

Júniusban írtunk arról, hogy mennyiségi korlátozásokat vezetett be a Lidl, és már nem csak a hatósági áras termékeket érinti a döntés. A cég úgy döntött, hogy a vécépapírra, konzervekre és még a tejre is korlátozást vezet be. Papírhiány miatt egy vásárló csak három vécépapírt vehetett egyszerre. Egy másik vásárló pedig arról számolt be, hogy az eddigi egy karton, vagyis 12 liter helyett legfeljebb 6 liter 2,8%-os UHT-tejet lehet vásárolni egyszerre.

A szakmai szervezet hiánytól tart

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szakmai egyeztetést kért a kormánytól a hatósági áras tojás miatt. Mint a Világgazdaság cikkéből kiderül, a szervezet csupán a megjelent rendeletből értesült a kormányzati lépésről

Termékhiány lehet

„Ha a termelő nem tudja az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, számítani kell termékhiányra – már középtávon is” – vélekedett Sütő Zoltán elnök, aki szerint ha az árstoppal megnyesik a termelő hasznát akkor nem fejleszteni és tartalékot képezni.

Kaotikus helyzet

Azt hangoztatta, tojástermelés nem egy gyártósor, amelyet bármikor le lehet állítani, vagyis az előretervezés a teljes folyamat időigényessége miatt nagyon fontos tényező. Sajnos a mostani körülmények között ez teljesen kiszámíthatatlan és tervezhetetlen lett. Ez pedig a termelőkapacitások leépülését eredményezheti.

Az import sem segít

A fogyasztás nyolcvan százalékát fedezi ki a hazai termelés, így a maradék tekintetében importra szorulunk. Mivel egész Európában magasak a tojásárak, éppen ezért a külföldi termék sem lenne olcsóbb, mint ami magyar termelőktől származik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció!)