A Mol Vecsés határában bukkant komoly mennyiségű kőolajra. A társaság még a nyáron kezdett a területen kutatófúrásba.

Ezt kell tudni az új kútról

Naponta 600 hordónyi kőolajat termelnek ki az új kútból a kezdetekben. Később akár 700-1000 hordónyira lehet növelni a termelést. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt jelenti ez a gyakorlatban

Az új kútnak köszönhetően 10 százalékkal nő a Mol Magyarország kőolajkitermelése, míg az országé 5 százalékkal. Az új olajkút a Vecsés-2 nevet kapta, ez a harmadik legnagyobb hozamú hazai kút. Jó hír továbbá, hogy ez egymaga képes lesz kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek is érdekelhetnek!

Ezek voltak az előzmények

A Mol 2015-ben elnyerte a kutatási koncessziót a Vecsés körül található területre. Előzetesen geológiai vizsgálatokat végeztek, majd Vecsés határában kijelölték a kutatófúrás helyét. 31 napon át tartott a fúrás, 2100 méteres mélységig jutottak el.

Ez történt ezután

A kúttesztelések alkalmával bizonyságot nyert, hogy olyan kőolajat találtak, ami gazdasági hasznosításra is megfelelő. A kutat november 11-én állították termelésbe. A kitermelt olajat közvetlenül a Százhalombattán található Dunai Finomítóba fogják szállítani.

Csökken az ország kitettsége

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt közleményben jelezte, hogy az idehaza kitermelt kőolaj jelentős mértékben csökkenti Magyarország energiafüggőségét. A készletek természetes módon folyamatosan kimerülnek. Éppen ezért nagy erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a termelés szinten tartható lehessen.

Ennyit költöttek az elmúlt években

A Mol az legutóbbi öt év során 133 milliárd forintot költött a szinten tartásra. Amennyiben ez nem történt volna meg, akkor évente 15-20 százalékkal kevesebb kőolajat tudnának kitermelni. Több sekély mélységű gázmezőre is bukkantak, a vecsési kőolajmező pedig egy nagyobb mélységű olajmező.

Ez várható a jövőben

A magyar multinacionális olaj- és gázipari vállalat a sikert követően nem áll le. A környéken a mező kiaknázása valamint a termelés fokozása érdekében a Mol további fúrásokat tervez. A következő 5 évben közel 200 milliárd forintot szán a Mol arra, hogy fejlessze hazánk kőolaj- és földgázkitermelését.

Ezt kell tudni a Mol kapcsán

A Mol Magyarország legnagyobb szénhidrogén-termelője. 2021-ben a hazai termelésből a kőolajnak közel az 50%-át, azaz 3,5 millió hordót a Mol biztosított. A földgáz esetén ez az érték 90%, ami 1,4 milliárd köbmétert jelent.

Ez történt az elmúlt években

Magyarországon egy időben, párhuzamosan zajlanak a Mol által végzett munkálatok az ország több különböző pontján. A már felfedezett kőolajmezők termelésének fokozása kifejezetten sikeres. Körülbelül 300 kútmunkálatról és 16 új kút csatasorba állításáról számolt be a vállalat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dunai Finomító – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu