Nem csak a pályán ért el nagy eredményeket a Fradi futballcsapata az ősszel. A klub kasszája is szinte felfoghatatlan összeggel gyarapodott a sikeres nemzetközi szereplésnek köszönhetően. A magyar bajnok Európa Liga-csoportelsősége és továbbjutása eddig 3,6 milliárd forint bevételt hozott. 

Csoda a csoportkörben

„Ha valaki augusztusban felveti, hogy a Ferencváros akár a csoportelsőséget is kiharcolhatja a labdarúgó Európa-ligában, alighanem jót nevettünk volna rajta, hiszen ennél még az is valószínűbbnek tűnt, hogy nulla ponttal kiesik a csapat” – mondta a Makronómnak Szabados Gábor sportközgazdász. Ehhez képest megtörtént a csoda: a magyar klubcsapatnak sikerült 10 pontot begyűjtenie a csoportkörben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A presztízs az érték

 „Talán a legértékesebb a Ferencváros számára az, hogy alaposan letette a névjegyét Európában. Ez akkora meglepetés, amire senki nem számított. Elképesztő belegondolni, hogy a Barcelona és a Manchester United azért meccsel majd egymással, hogy valamelyikük játszhasson a Fradival” – mutatott rá Szabados Gábor.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Többet ér a csapat

Hamarosan ennek a presztízsnek is meglesz a számszerűsíthető haszna, ugyanis növeli a meglévő játékoskeret értékét, és bár a Ferencvárosra nem jellemző, hogy a téli átigazolási szezonban értékesítésbe kezdene, ha megtenné, jóval kedvezőbbek lennének a feltételek. Ráadásul egy ilyen szereplés után olyan játékosokat is az Üllői útra lehet csábítani, akik korábban nem, vagy csak csillagászati összegért vették volna fel a zöld-fehér mez.

Már 3,6 milliárdot keresett a Fradi

Hatalmas az azonnali nyeremény is: a nemzetközi szövetég (UEFA) díjszabása szerint ugyanis csak az a tény, hogy a Ferencváros bejutott az Európa-liga csoportkörébe, 3,63 millió eurót ért. Ezen felül a Fradi az elmúlt tíz év eredményei alapján újabb 924 ezer euróra jogosult. Minden egyes megszerzett pont után jön még 210 ezer euró így az FTC a tíz pontjával is keresett 2,1 millió eurót, és a csoportgyőzelemért is járt további 1,1. A nemzetközi szövetség a nyolcaddöntőbe jutást is jelentősen honorálja, egészen pontosan 1,2 millió euróval, vagyis mindent összeadva a Ferencváros markát összesen nagyjából 8,95 millió euró, vagyis 3,6 milliárd forint üti a sikerrel végigvitt csoportkör után.

Folytatódhat a pénzgyűjtés

Ha tavasszal is csodát csinálnak a zöld-fehérek, akkor ez a csinos summa tovább növelhető, ugyanis a nyolcaddöntőért 1 200 000, a negyeddöntőért 1 800 000 euró jár, és ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat, akkor ott van még az elődöntő 2 800 000-ért, és persze az álmok álma, a döntő, amelyből a vesztes 4 600 000 euróval, a győztes pedig 8 600 000 euróval száll ki.

Televíziós bevételek, jegyeladások

 „Ehhez jönnek még hozzá a televíziós bevételek, amelyeket a nézettség arányában a sorozat végén oszt majd el az UEFA annak tükrében, hogy ki mennyit tölt el a képernyőn. Ez szintén hatalmas bevételt jelent majd, ahogyan a jegyeladások, hiszen ne feledjük, még legalább egy teltházas meccs biztosan lesz” – mutat rá a sportközgazdász.

A BL más szint  

„A Bajnokok Ligája egy teljesen más szint, ennek megfelelően nagyobb pénzek is mozognak ott, nagyon erős csapatok játszanak. Velük szemben jóval nehezebben tudott volna akár csak egy pontot is megszerezni a Fradi” – mutatott rá a sportközgazdász. Szerinte a BL-ben egyre inkább csak a topcsapatoknak van helyük, az elmúlt években folyamatosan szorultak ki az Európa Ligába azok, amelyek csak hajszállal maradtak le tőlük.

Folyamatos a fejlődés

Szabados Gábor úgy látja, a legnagyobb eredmény a Ferencváros kapcsán az a folyamatos fejlődés, amitn évek óta látunk, tehát nem arról van szó, hogy derült égből jött most a jó szereplés. „Nagyon jól látható szerves fejlődés ez, először bejutottak az Európa Liga csoportkörébe, utána két éve jött a BL és most pedig ez a szép szereplés. Az így keresett pénzt pedig visszaforgatják a csapatba, így tudtak tovább lépni a következő szintre” – mondta.

Magyar bajnokság? Sima ügy!

 „Ez is az oka annak, hogy simán nyeri a magyar bajnokságot már évek óta a Ferencváros minden különösebb megerőltetés nélkül. És ez még nagyon sokáig így is lesz, mivel a nemzetközi kupákból származó plusz bevételek konzerválják a fennálló különbségeket” – fogalmazott a cikk végén Szabados Gábor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az európai porondon is menetelt a Fradi. Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd