Eldőlt, hogy kik jutnak hozzá csökkentett áron az energiához. A döntés részleteiről az államtitkár számolt be.

Ezt jelentette be Németh Szilárd

A kormány döntést hozott annak kapcsán, hogy azokra az állami valamint önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjesztik a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak. Ezt maga Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közölte hétfőn sajtótájékoztató keretein belül. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt jelenti mindez a számok nyelvén

A kormány ezzel a lépéssel közel kétezer családnak segít az államtitkár elmondása alapján. 1400-an élnek közülük fővárosi bérlakásokban, 532 család pedig a Magyar Honvédség kezelésében lévő állami tulajdonú ingatlanokban lakik Budapesten, Nagytarcsán, Debrecenben valamint Nagyorosziban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hamarosan megjelenik a kormáynrendelet is

A közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Láng Zsolt hozzáfűzte, hogy az erről szóló kormányrendelet hétfő este fog megjelenni. Fontos hír még, hogy a szabályozást visszamenőleges hatállyal, azaz 2022. augusztus 1-jétől fogják bevezetni.

Ezek is érdekelhetnek!

Korábban már aggódtak a bérlakásban élők a számlák miatt

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 800 9. kerületi és 13. kerületi család került bajba a gázszámlák miatt. Akkor úgy tűnt, hogy ők nem kaphatnak rezsicsökkentett áron gázt. Az épületeket üzemeltető önkormányzati cégek kérték, hogy kedvezményes lakossági tarifa szerint történjen a gázszámla kiállítása.

Nyolcszoros lett a számla végösszege

A kérés ellenére a két önkormányzat a korábbinál nyolcszor magasabb összegről kapott gázszámlát. A Ferencvárosi Önkormányzat munkatársa akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy a százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem a 259/2022. kormányrendelet által előírt társasház vagy lakásszövetkezet, így nem lehet figyelembe venni a lakások számát. Akkor úgy tűnt, hogy egy több tucat lakást tartalmazó házat egy mérési pontnak fognak figyelembe venni.

Az MVM akkor nem válaszolt

A 13. kerület Önkormányzatának szakemberei két alkalommal is megüzenték álláspontjukat az MVM számára. A Ferencvárosi Önkormányzat szeptemberben hivatalos levél útján fordult a társasághoz. Akkor azonban egyik megkeresésre sem kaptak választ.

Ez volt a gond

Az idevágó kormányrendelet alapján az önkormányzati bérlakásban élők lakossági fogyasztónak számítanak. A lakossági fogyasztókat védő szabály viszont abban az esetben nem érvényesül az MVM számlái alapján, amennyiben egy önkormányzati épületbetben központi gázkazán van felszerelve.

Kérték a társasházakkal azonos szabályozást

Az ezekben a lakásokban élő családok érdekében a két önkormányzat azt kérte, hogy azokra a többlakásos lakóházakra, amelyek önkormányzati tulajdonúak, ugyanaz a szabály legyen érvényes, mint a társasházakra. Ezekben a lakásokban ráadásul éppen szerényebb jövedelmű családok élnek.

Meghallgattatott a kérés

A két polgármester meg volt győződve arról, hogy a jogalkotó nem szerette volna kizárni a kedvezményes lakossági szolgáltatásból az önkormányzati lakóházakban élő bérlőket. A miniszterelnöktől azt kérték, hogy módosítsák a kormányrendeletet. Végül a jelek szerint a kérésnek eleget tett a kormány. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Németh Szilárd – Forrás: MTI/Máthé Zoltán